MKS:Preliminarna istraga o Ukrajini

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda pokrenuo je preliminarnu istragu o navodima da su u Ukrajini počinjeni zločini protiv čovečnosti.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.04.2014.

15:13

Default images

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda pokrenuo je preliminarnu istragu o navodima da su u Ukrajini počinjeni zločini protiv čovečnosti u periodu koji je doveo do pada bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, saopštio je sud danas.

Ukrajina, koja nije pristupila sudu, prihvatila je prošle nedelje jurisdikciju tog tribunala za sve zločine koji su se u periodu od 21. novembra 2013. do 22. februara 2014. godine dogodili na njenoj teritoriji, tražeći da se ispitaju navodi da su Janukovičeve snage odgovorne za ubistvo više od 100 demonstranata u Kijevu i drugim gradovima.

U deklaraciji Ukrajine o prihvatanju jurisdikcije suda, ne traži se od suda da istraži formalno vojno učešće Rusije na Krimu koje započelo 27. februara, navodi Rojters.

Tužilaštvo MKS će nakon preliminarne istrage odlučiti da li postoji osnov za pokretanje sveobuhvatne istrage, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: