Putin-Merkel: Ko u klin, ko u ploču

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je duboko zabrinuta zbog situacije u istočnoj Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.04.2014.

12:47

Default images

Kako prenose agencije ona je takođe rekla i da od Rusije očekuje da poštuje sporazum postignut nedavno u Ženevi i apeluje na proruske snage da se razoružaju. S druge strane, prvi čovek Kremlja oštro je osudio pokušaje režima u Kijevu da upotrebi silu protiv civila.

Kako je saopštila pres služba Kremlja, "Putin i Merkelova su telefonom razgovarali o krizi u Ukrajini, uključjući i to što kijevske vlasti ne žele da sprovedu sporazum postignut u Ženevi 17. aprila", prenosi Itar-tas s.

Putin i Merkelova su se založili za to da se što pre održe razgovori o snabdevanju Evrope ruskim gasom preko Ukrajine, a s tim u vezi oglasio se i pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov koji nije isključio mogućnost da konsultacije Rusije, Ukrajine i Nemačke budu održane u najskorije vreme.

Istovremeno, portparol Merkelove Štefan Zajbert danas je rekao novinarima da Rusija nije učinila ništa kako bi se primenio sporazum iz Ženeve. "Ko god da prati događaje jasno i objektivno da zaključi ... da je ono što se dešava od postizanja sporazuma u Ženevi sa ruske strane ili proruskih aktivista apsolutno razočaravajuće", rekao je Zajbert.

Prema njegovim rečima, Rusija je imala šansu i još uvek je ima da iskaže podršku tom sporazumu i uskoristi značajan uticaj u istočnoj Ukrajini. "Ništa od toga se nije desilo", rekao je Zajbert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: