Jermenija: Turska negira genocid

Jerevan -- Jermenski predsednik Serž Sarkisijan optužio je danas Tursku da i dalje odbija da prizna masovna ubistava Jermena tokom Prvog svetskog rata kao genocid.

Izvor: Tanjug
Podeli

Jermenski predsednik Serž Sarkisijan optužio je danas Tursku da i dalje odbija da prizna masovna ubistava Jermena tokom Prvog svetskog rata u Otomanskoj imperiji kao genocid nakon što su vlasti u Ankari prvi put izrazile žaljenje zbog te tragedije.

"Jermenski genocid...živ je dokle god naslednik Otomanske Turske nastavlja svoju politiku potpunog negiranja", naveo je Sarkisijan u saopštenju kojim je obeleženo 99 godina od masakara.

"Negiranje zločina predstavlja direktan nastavak tog zločina", dodao je on.

"Samo priznavanje i osuda može da spreči ponavljanje takvih zločina u budućnosti", istakao je Sarkisijan, a preneo AFP.

Jermeni kažu da je gotovo 1,5 miliona ljudi ubijeno tokom Prvog svetskog rata kada se Otomanska imperija raspala, što je tvrdnja koju je podržalo nekoliko drugih zemalja.

Turska navodi da je 300.000 do 500.000 Jermena i najmanje toliko Turaka poginulo u građanskim nemirima kada su Jermeni pobunili protiv svojih otomanskih vladara i stali na stranu ruskih trupa.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan uputio je juče saučešće potomcima žrtava masovnog ubistva Jermena koje su počinili vojnici Otomanskog carstva u Prvom svetskom ratu.

Saopštenje Erdogana, uoči 99. godišnjice početka masovnih deportacija Jermena 1915. godine, bilo je prvi otvoreni komentar jednog turskog lidera o tim ubistvima, koja mnogi smatraju prvim genocidom počinjenim u 20. veku.

Više od 20 zemalja je do sada priznalo ove masakre kao genocid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 488 idi na stranu