Ešton traži razoružanje u Ukrajini

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton zatražila je danas da se sve "ilegalne jedinice" u Ukrajini razoružaju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

15:02

Default images

"Sve potpisnice Ženevskog sporazuma o Ukrajini od 17. aprila treba da iskoriste svoj uticaj na ilegalne naoružane formacije da obustave nasilne akcije i da ih primoraju da predaju oružje", poručila je Ešton u saopštenju za medije.

Visoka predstavnica je istom prilikom izrazila duboku zabrinutost zbog izveštaja o slučajevima kidnapovanja, mučenja i ubistava u Ukrajini, a posebno je apostrofirala slučajeve odbornika gradske skupštine Gorlovke iz redova partije "Otadžbina" (Batkivščina) Volodimira Ribaka i Pavela Kovelka, iz iste stranke, čijim porodicama je izrazila saučesće.

Tela dvojice lidera ukrajinske stranke "Otadžbina" nađena su nedavno u Slavjansku, nakon što su bili kidnapovani, a ukrajinske vlasti su za ubistva optužile ruske aktiviste koji kontrolišu taj grad.

Ešton je u saopštenju još jednom pozvala na obustavu nasilja i potpunu primenu sporazuma koji su u Ženevi zajednički postigli predstavnici Rusije, SAD, EU i Ukrajine.

Portparol Eštonove Majkl Man saopštio je stav EU da ukrajinska vlada ima pravo da brani suverenitet zemlje, ali je pozvala sve strane da se usmere na smirivanje krize.

"Smatramo da ukrajinska vlada ima pravo da preduzima legitimne akcije u odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Man.

Na pitanje o mogućnosti uvođenja oštrih sankcija Moskvi ukoliko se kriza pogorša, Man je rekao da EU radi na mogućim novim merama i da njihovo zavodjenje zavisi od dogadjaja na terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: