Putin:Bili smo u pravu u vezi Krima

Moskva -- Putin izjavio da, ukoliko je tačno da su ukrajinske vlasti poslale vojsku u Slavjansk, to predstavlja ozbiljan zločin zvaničnog Kijeva protiv sopstvenog naroda.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predsednik Rusije je akciju Kijeva okarakterisao kao "kaznenu meru" protiv proruskih pristalica, koja će nesumnjivo imati posledice i po međusobne odnose dve države. On, međutim, nije precizirao kakve bi mogle da budu te posledice.

Putin je, prenosi AFP, nazvao aktuelne prozapadne vlasti u Kijevu huntom.

"Događaji u istočnoj Ukrajini još jedan su dokaz o ispravnosti ruske odluke da podrže stanovništvo Krima", izjavio je još Putin i dodao da bi u suprotnom oni bi bili suočeni sa istim i još gorim događajima kao u istočnoj Ukrajini. "Dakle, ovo je još jedan dokaz da smo pravilno i na vreme delovali", rekao je Putin na medijskom forumu ruskog Narodnog fronta, prenela je agencija AFP.

On je kritikovao aktuelne ukrajinske vlasti zbog toga što nisu razoružale radikalnu organizaciju “Desni sektor” u skladu sa sporazumom iz Ženeve i ocenio da bi Kijev trebalo da otpočne dijalog u zemlji, umesto što legalizuje ekstremiste. “Učestvovali smo na razgovorima u Ženevi i potpisali određene sporazume koji predviđaju da obe strane razoružaju svoje ljude i da napuste upravne zgrade. Šta se dešava? Niko iz 'Desnog sektora' ili druge radikalne grupe nije razoružan”, rekao je Putin.

Ukrajinske trupe su danas pokrenule ofanzivu na grad Slavjansk, zauzevši zauzele kontrolni punkt severno od Slavjanska, nakon što su, kako se čini, proruski demonstranti odatle povukli, javio je novinar agencije Rojters sa lica mesta.

Agencija Frans pres je u međuvremenu prenela saopštenje ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine da je u toj akciji poginulo do pet proruskih pobunjenika. "Za vreme okršaja, eliminisano je do pet terorista", kaže se u saopštenju.

Pored toga, jedan ukrajinski vojnik je ranjen, a ministarstvo navodi da su uništena tri kontrolna punkta koja su držali separatisti na ulazu u grad.

strana 1 od 488 idi na stranu