Ukrajinska vojska upala u Slavjansk

Slavjansk -- Ukrajinske snage pokrenule su operaciju kako bi ponovo preuzele kontrolu u Slavjansku. Ubijeno oko pet osoba, pripadnika proruskih snaga, prenose agencije.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su uništene tri barikade separatista na ulazu u taj grad.

U Slavjansku su lokalni zvaničnici naveli da je civilnom osoblju u upravi grada naređeno da napuste tu zgradu i da "njenu odbranu" obezbeđuju naoružane snage.

Ukrajinska vojska upala je u Slavjansk sa pet oklopnih vozila. Agencije podsećaju da je nad tim gradom zvanični Kijev juče ponovo preuzeo kontrolu.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da, ukoliko je tačno da su ukrajinske vlasti upale u Slavjansk, to predstavlja zločin Kijeva prema sopstvenom narodu.

Proruski demonstranti su zapalili barikade od guma u pokušaju da smanje vidljivost. Međutim, u roku od pola sata su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad kontrolnim punktom, koji se nalazi u blizini sela Hrestišče, naveo je novinar Rojtersa, dodajući da se tokom incidenta nisu čuli nikakvi pucnji.

Agencija AFP je javila da je ukrajinska vojska u oklopnim vozilima prošla taj kontrolni punkt i krenula ka ulazu u grad.

Izveštač francuske agencije navodi da je u akciju, pored oklopnih vozila, uključen i jedan helikopter, kao i da se prilikom nadletanja helikoptera mogu čuti pucnji. Proruski demonstranti, koji su dosad držali pod kontrolom Slavjansk, sada se povlače na defanzivne položaje.

Portparolka lokalnih snaga samoodbrane Stela Horočeva je za AFP izjavila da je svim civilima naloženo da napuste zgradu gradske skupštine u Slavjansku. "Naoružani ljudi koji štite skupštinu će ostati na svojim pozicijama", istakla je ona.

strana 1 od 488 idi na stranu