Obama: Rusija krši sporazum

Tokio -- Američki predsednik Barak Obama optužio RUsiju da se ne pridržava sporazuma postignutog u Ženevi 17. aprila o razrešenju krize u Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Podeli

To je inače, njegov prvi komentar na tu temu od pomenutog sastanka.

"Postojala je određena mogućnost da će Rusija posle sastanka u Ženevi krenuti boljim putem. Zasad smo, međutim, mogli da vidimo samo to da se oni ne pridržavaju dogovora", izjavio je Obama tokom zvanične posete Tokiju, a prenela je agencija AFP.

"Umesto toga i dalje vidimo kako zli, naoružani ljudi preuzimaju zgrade lokalnih samouprava i maltretiraju one koji se sa njima ne slažu, kao i da destabilizuju region. Pored toga, nismo videli da je Rusija istupila i kritikovala te postupke", istakao je predsednik SAD.

On je naveo da je, sa druge strane, vlada u Kijevu preduzela veoma konkretne korake, uključujući usvajanje zakona o amnestiji i čitav niz reformi ustava, što je u skladu sa onim što je dogovoreno u Ženevi.

Obama, koji je juče stigao u Japan na početku svoje azijske turneje, dodao je da je od početka bio pesimističan u pogledu toga da će se Rusija pridržavati onoga dogovorenog u Ženevi. "Već smo uveli sankcije koje su imale uticaja na rusku privredu, ali i dalje gajimo nadu i mogućnost da će se kriza rešiti diplomatskim putem. Sa druge strane, veoma jasno smo istakli da ta kriza neće biti rešena na vojni način", istakao je Obama.

strana 1 od 488 idi na stranu