Nikodijević na čelu Skupštine BG

Danas je konstituisana Skupština grada Beograda. Odbornik Skupštine Beograda iz SPS Nikola Nikodijević izabran je za predsednika gradskog parlamenta.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

00:45

Default images

Za Nikodijevića su glasala 84 odbornika, a u tajnom glasanju učestvovala su 102 od ukupno 110 odbornika gradske skupštine.

Pošto je izabran, Nikodijević je preuzeo vođenje konstitutivne sednice Skupštine grada na kojoj bi trebalo da budu izabrani i zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara.

"Pred nama su važni izazovi, zapošljavanje, očuvanje komunalnog sistema, da se borimo za svakog čoveka, da se živi bolje i želje da ćemo svi raditi na tome", kazao je novi predsednik skupštine grada.

Njegov zamenik biće Andrea Radulović sa liste Srpske napredne stranke. Njih je predložila većina od 110 odbornika. Nikodijević je trenutno član Privremenog organa Grada Beograda iz SPS.

U Skupštini grada formirano je pet odborničkih grupa - SNS sa 63 odbornika, DS sa 21, SPS-JS sa 10, DS S sa devet i PUPS sa šest. Biće i jedan samostalni odbornik - Aleksandra Hristić iz Nove stranke, koja je u gradsku skupštinu ušla na listi koju je predovodio DS.

Za sekretara skupštine izabrana je diplomirani pravnik Sonja Podunavac, dok je njena zamenica Vukica Lončar, takodje diplomirani pravnik.
Sekretar skupštine postavlja se na predlog predsednika gradskog parlamenta na četiri godine i može biti ponovo postavljen.

Gradski parlament izabrao i Administrativno-mandatnu komisiju, čime je za danas završio rad. Komisija ima 11 članova, šest sa liste SNS, dva iz DS i po jednog iz SPS, PUPS i DSS. Članove Administrativno-mandatne komisije predložile su stranke srazmerno broju odbornika koje imaju u skupštini, na period na koji su izabrani i odbornici.
Tanjug
Nikodijević je, po izboru na mesto predsednika Skupštine grada, rekao da će ekonomski oporavak grada biti najvažniji zadatak nove vlasti, a da će medju prvim potezima biti donošenje budžeta, jer je grad u privremenom finansiranju. On je rekao i da će se nova vlast boriti da Beogradjani žive kvalitetnije i bolje, za nove investicije i povećanje prihoda, kao i da predstoji reforma mnogih javnih preduzeća koja su u teškom stanju.

Odbornik Skupštine grada Beograda i bivši predsednik gradskog parlamenta Aleksandar Antić poručio je danas, pre izbora Nikodijevića, da će Nikodijević tu funkciju obavljati odgovorno, na demokratski način i potpuno posvećeno gradu i Beograđanima i uz uvažavanje opozicije.

Antić, koji je u Skupštini grada obrazlagao predlog za predsednika gradske skupštine, rekao je da će njegov stranački kolega iz SPS gradski parlament voditi efikasno na najbolji i najodgovorniji način dodajući da Nikodijević, iako mlad, ima mnogo iskustva u radu gradske uprave. On je dodao da Nikodijević iza sebe ima dva mandata u Skupštini grada, da je bio predsednik odborničke grupe, član gradskog veća, kao i da je od prošle godine bio član Privremenog organa.
Tanjug
"Nikodijević je za to vreme pokazao izuzetan kvalitet, pokazao da ne stavlja u prvi plan svoju ambiciju, već da je uvek spreman da uči, svakog dana saznaje o Beogradu, problemima grada i njihovom rešavanju i u tome bio više nego uspešan", rekao je Antić. On je poručio odbornicima da će, ako ukažu poverenje Nikodijeviću, dobiti predsednika koji će taj posao obavljati na odgovoran i demokratski način, efikasno, ali uvek uvažavajući opoziciju, znajući da je svaka vlast dobra onoliko koliko uvažava opoziciju.

"Beograd je uvek bio poznat po tome kako sarađuju vlast i opozicija, a ova Skupština grada je oduvek bila mesto sa koga se širila demokratska atmosfera", rekao je Antić. On je na kraju izlaganja podsetio da je njega Nikodijević već dva puta predlagao za predsednika skupštine i da veruje da će i on njemu biti srećne ruke.

Tokom sednice, potpredsednica SNS Zorana Mihajlović podnela je ostavku na mesto odbornika u gradskom parlamentu, kao i još tri odbornika iz SNS.

Na kraju sednice, predsednik Nikodijević je obavestio odbornike da će o novoj sednici, na kojoj bi trebalo da budu izabrani gradonačelnik i njegov zamenik, biti naknadno obavešteni.
Tanjug
Skupština grada Beograda se, prema Statutu, smatra konstituisanom izborom predsednika gradskog parlamenta i postavljanjem sekretara. Gradonačelnik Beograda se, prema zakonu, ne bira na konstitutivnoj sednici, ali može biti izabran i istog dana, samo na novoj sednici, koju zakazuje novoizabrani predsednik Skupštine grada.

Međutim, kako je najavio lider SNS i mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić, Skupštini grada danas će stići predlog kandidata za novog gradonačelnika, koji će, kako je rekao, biti izabran u četvrtak, 24. aprila.

I sekretar Privremenog organa Goran Vesić rekao je da gradonačelnik neće biti biran sutra, ali će tada biti poznato koje će sve stranke činiti novu gradsku vlast.

DS: Apsolutna odgovornost u Beogradu na SNS

Šef odborničke grupe DS Balša Božović izjavio je danas da apsolutna odgovornost za sve što se dešava u gradu leži na Srpskoj naprednoj stranci, dodajući da će DS biti konstruktivna opozicija u gradskom parlamentu. Božović je kritikovao što se do danas nije znalo ko će biti predsednik Skupštine grada i što se još ne zna ko će biti gradonačelnik.

"Demokratska stranka ovo posmatra kao pozorišnu predstavu koja traje šest meseci...Besmisleno je skrivanje koalicije do minut pre sednice i sve ovo jer moglo da se uradi pre šest meseci bez izbora", rekao je Božović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: