S.Koreja planira nuklearne probe?

Južnokorejske vlasti saopštile da je primećena pojačana aktivnost na severnokorejskom poligonu za nuklearne probe, tik pre posetu Baraka Obame Seulu.

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2014.

08:28

Default images

Portparol južnokorejskog Ministarstva odbrane je izjavio da vojska njegove zemlje "trenutno registruje aktivnosti u i oko poligona za nuklearne probe Pungje-ri", što ukazuje na to da Pjongjang možda planira da održi "nenajavljenu nuklearnu probu ili da se samo pretvaraju da sprovode nuklearne testove", preneo je britanski BBC.

Zvanični Pjongjang je dosad obavio tri nuklearne probe, od kojih je poslednja bila u februaru 2013. godine, a izazvala je višemeseče oštre tenzije između severa i juga korejskog poluostrva.

Najviši vojni zvaničnici Južne Koreje su sinoć uspostavili specijalnu komisiju za praćenje situacije, naveo je portparol.

Severnokorejske vlasti su prošlog meseca zapretile da će izvršiti "novu vrstu" nuklearnog testiranja, ne navodeći više detalja. Veruje se ipak da oni još nisu uspeli da razviju nuklearnu bojevu glavu koja bi bila dovoljno mala da može da se transportuje putem projektila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: