Džozef Bajden stigao u Ukrajinu

Kijev -- Američki potpredsednik Džozef Bajden stigao je u Ukrajinu, gde treba da se sretne sa v.d. premijera Arsenijem Jacenjukom i predsednika Oleksandrom Turčinovom.

Izvor: Tanjug
Podeli

Bajden će se tokom dvodnevne posete založiti za hitnu primenu prošlonedeljnog medjunarodnog dogovora, čiji je cilj smirivanje tenzija u Ukrajini, izveštava AP.

Po rečima neimenovanog američkog zvaničnika, koji je doputovao s Bajdenom, potpredsednik SAD bi tokom posete trebalo da najavi novu tehničku pomoć ukrajinskoj vladi u primeni reformi na sektoru energetke i ekonomije.

Bajden planira i razgovore o predsedničkim izborima narednog meseca i najnovijim dešavanjima u Istočnoj Ukrajini, gde pobunjenici optužuju kijevske vodje da žele da marginalizuju stanovništvo koje govori ruskim jezikom.

Do Bajdenove posete dolazi dan posle pucnjave na jednom kontrolnom punktu u Istočnoj Ukrajini, u kojoj je bilo najmanje troje poginulih. Ukrajinska i ruska strana za ovaj incident okrivljuju jedna drugu.

Pomenuti neimenovani zvaničnik koji je doputovao s Bajdenom, ističe kako su detalji u vezi s tim incidentom još nejasni, što je pripisao i poteškoćama koje posmatrači imaju da dopru na lice mesta. On je istakao kako SAD žele da ruska vlada iskoristi svoj uticaj i izdejstvuje da proruski separatisti polože oružje.

Bajden planira da iz posete Ukrajini uputi Rusima upozorenje na "rastuću cenu koju će morati da plate ukoliko se ne budu pridržavali prihvaćenih obaveza", rekao je taj zvaničnik, dodajući da SAD i njihovi saveznici imaju pripremljene nove sankcije za uzak krug imućnih Rusa iz užeg kruga Vladimira Putina, kao i za firme kojima oni rukovode.

Amerikanci će narednih dana proceniti da li Rusija "ostvaruje napredak" ili treba da bude suočena sa dodatnim sankcijama, izjavio je neimenovani zvaničnik.

Prema njegovim rečima, Bajden namerava da Ukrajincima predloži tehničku pomoć svoje zemlje kako bi proizvodila više gasa sa sopstvenih nalazišta i povećala energetsku efikasnost, smanjujući zavisnost od Rusije na tom sektoru.

Američki potpredsednik će ponuditi i savetodavnu pomoć kako bi Ukrajinci efikasno koristili medjunarodnu pomoć i učinili da od nje korist imaju svi delovi zemlje.

Svet

strana 1 od 488 idi na stranu