Sporan član 29 pravilnika za lekove

Beograd -- Tri udruženja proizvođača lekova ocenjuju da će novi pravilnik o uslovima nabavljanja lekove na teret budžeta, ozbiljno ugroziti poslovanje proizvođača lekova.

Izvor: Beta
Podeli

Grupacija domaćih proizvođača lekova, Udruženje proizvođača generičkih lekova "Genezis" i Udruženje proizvođača inovativnih lekova "Inovia" traže od Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja da "po hitnom postupku" obrišu 29. član novog Pravilnika o Listi lekova.

Taj član, kako ističu, "retroaktivno uvodi sniženje cena lekova koji se već nalaze na Listi lekova i do 50 odsto".

"Primena odredbe člana 29 novog, izmenjenog Pravilnika imaće za posledicu povlačenje velikog broja lekova sa Liste lekova, budući da po ovako izračunatim cenama veliki broj kompanija neće biti u mogućnosti da snabdeva tržište", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Kako se naglašava, to može usloviti i prestanak proizvodnje odredjenih lekova u Srbiji, kao i odlazak jednog broja farmaceutskih kompanija iz zemlje.

Dodaje se da će primenom člana tog Pravlinika pacijentima biti oduzeto pravo i mogućnost za optimalno lečenje najsavremenijim lekovima, što će, ocenjuje se, "sigurno imati dalekosežne štetne posledice po zdravlje čitave nacije".

"Ne možemo da prihvatimo odgovornost za eventualne posledice odluke koja je doneta bez konsultacija sa proizvodjačima lekova i koja ne doprinosi uredjenju tržišta i konkurentnosti, već naprotiv, bitno narušava normalno poslovanje svih farmaceutskih kompanija prisutnih na srpskom tržištu lekova", piše u saopštenju.

Članovi tri udruženja proizvodjača lekova traže da budu aktivno uključeni u buduće pripreme zakonskih akata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu