Kijev traži pomoć Moskve

Kijev -- Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo Rusiju da iskoristi svoj uticaj na dobrovoljce u Slavjansku kako bi napustili zgrade koje ilegalno zauzimaju.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ministarstvo iz Ukrajine zatražilo je pomoć kako bi proruski orijntisani demonstranti odblokirali puteve i položili oružje da bi se izbeglo krvoproliće.

Ukrajinske bezbednosne agencije pokrenule su istragu o incidentu koji se dogodio tokom prošle noći u Slavjansku u kojem je bilo više žrtava, saopštilo je ministarstvo, prenosi Itar-tass.

Iznenađujuće je da, iako nema zvaničnih podataka, rusko ministarstvo inostranih poslova je požurilo sa optužbama, navodi se u saopštenju.

Takvi ishitreni zaključci znače da su, ilil neosnovani, ili da su sačinjeni na osnovu iskrivljenih izveštaja dobijenih od ljudi na terenu, navodi ukrajinsko ministarstvo.

Ukrajinska služba bezbednosti navodi da nijedna ukrajinska organizacija ne stoji iza noćašnjeg sukoba u Slavjansku, prenosi Itar-tass.

Desni sektor, takođe, je negirao da je umešan u jutrošnju pucnjavu u Slavjansku i za napad u kome je na Uskrs stradalo šest osoba optužuje ruske specijalne snage..

Među stradalima su četiri proruska demonstranta i dva napadača, za koje se, prema navodima zapadnih agencija, veruje da pripadaju Desnom nacionalističkom sektoru, odgovornom za napad.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je bivše pripadnike specijalnih jedinica "Berkut" da se vrate u službu i "spasu Ukrajinu", javlja Raša tudej

Žestoki sukob tokom noći blizu Slavjanska, u istočnoj Ukrajini, pokazuje da ukrajinske vlasti ne mogu da obuzdaju naoružane ekstremiste, saopštilo je ranije danas rusko ministarstvo spoljnjih poslova.

Ministarstvo je navelo da je neprecizirani broj nevinih civila stradao u napadu naoružanih pripadnika Desnog sektora, ekstremno desničarske nacionalističke organizacije koja je u februaru imala vodeću ulogu u svrgavanju ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča koga podržava Moskva.

Ruska strana, međutim, ovaj napad smatra provokacijom ukrajinskih zvaničnika koji, kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova, nisu spremni da razoružaju svoje ekstremiste.

strana 1 od 488 idi na stranu