Dosad pronađene 54 žrtve brdoloma

Seul -- Predstavnici južnokorejske obalske straže saopštili su da su pronašli tela još 22 putnika sa trajekta koji je potonuo pre četiri dana sa više od 470 ljudi.

Izvor: Tanjug
Podeli

Broj stradalih tako je porastao na 54, a spasioci tragaju za još 248 putnika koji se vode kao nestali, uglavnom učenika srednje škole. Nesreću je preživelo 179 ljudi.

Kako je javio BBC, u potrazi za nestalima učestvuje oko 200 brodova, 34 aviona i 600 ronilaca.

Pronalaženje još 22 tela usledilo je nakon što su ronioci konačno uspeli da uđu u trajekt pošto to nisu mogli tri dana zbog snažnih struja i kiše. U trajektu je, kako se veruje, ostala zarobljena većina putnika, javio je AP.

U subotu uveče, ronioci su konačno uspeli da uđu u trajekt i pronađu prva tri tela iz trajekta koji je potonuio u sredu. Zvaničnici su kasnije objavili da je pronađeno još 22 tela, tako da je ukupan potvrđen bilans poginulih porastao na 54 osoba.

U akciji pronalaženja nestalih putnika, učestvuje nekoliko stotina ronilaca iz civilnog i vojnog sektora.

U subotu su se ljutiti rođaci nestalih putnika sukobili sa zvaničnicima koji su došli u gimnaziju na ostrvu Džindo da ih obaveste o trenutnoj situaciji. Nekoliko njih je krenulo prema bini, svađajući se sa predstavnicima, dok je jedan muškarac pokušao da udari pripadnika obalske straže ali je promašio. Oni su govorili da ih vlasti lažu, da im ne saopštavaju istinu i da žele odgovore od nadležnih.

Nakon toga, policija je zaustavila oko 100 ljudi koji su pokušali da preko mosta napuste ostrvo kako bi se u znak protesta pešice uputili u prestonicu Seul.

U lokalnoj gimnaziji na ostrvu Džindo se nalazi nekoliko stotina rođaka nestalih koji čekaju vesti spasilačkih ekipa o svojim najmilijim.

Oni žele odgovor nadležnih zbog čega putnici nisu bili evakuisani kada je brod tonuo već im je naređeno da se ne pomeraju sa mesta i zabrinuti su da će tela nastradalih biti pronađena kasno, kada se već raspadnu od vode.

Tužioci su saopštili da je kapetan broda Li Džon-seok (68) uhapšen zajedno sa trećim oficirom, 25-godišnjom ženom idenitifikovanom samo po prezimenu Park i 55-godišnjim kormilarom Čo Džon-Kijem.

Kapetan je, u međuvremenu, izjavio da je kasno dao naređenje za evakuaciju zato što se plašio da će putnike "odneti struja".

Li, koga je policija već ispitala, juče se pojavio na televziji posle hapšenja i izvinio se.

"Izvinjavam se građanima Južne Koreje zbog toga što sam izazvao problem... Dao sam uputstva o putanji, a onda sam na kratko otišao u spavaću sobu i tada je brod potonuo", rekao je on, preneo je BBC.

"Struja je bila veoma jaka, temperatura vode u okeanu je bila niska i mislio sam da će struja odneti ljude ako napuste trajekt bez odgovarajuće procene, ako ne stave pojas za spasavanje, pa čak i ako ga stave i da će imati mnoge druge teškoće", objasnio je kapetan.

Uzrok prevrtanja broda još nije utvrđen, ali istraga je fokusirana na nagli zaokret koji je trajekt Sevol napravio pre nego što se prevrnuo i potonuo. Nesreća se dogodila po mirnom vremenu.

strana 1 od 488 idi na stranu