Neiskusni oficir upravljao brodom?

Državni tužilac tvrdi da je kontrolu nad trajektom koji je potonuo nedaleko od obala Južne Koreje imao neiskusni 25-godišnji oficir.

Izvor: deutsche welle - dw.de

Subota, 19.04.2014.

21:21

Default images

Nakon potapanja trajekta Sevol iz Južne Koreje stalno pristižu detalji istrage, koja bi trebalo da utvrdi šta je dovelo do nesreće.

Zvaničnici južnokorejske obalske straže su saopštili da su pronašli tela još tri nastradala putnika sa trajekta, koji se prevrnuo još pre tri dana sa više od 470 ljudi, čime se broj nastradalih povećao na 32.

Spasioci i dalje tragaju za još oko 300 nestalih. 179 ljudi je preživelo nesreću. Potraga je veoma teška, zbog vremenskih uslova, snažnih struja i kiše, koja spasilačke ekipe sprečava da uđu u trajekt, gde je najverovatnije zarobljen najveći broj putnika. Mediji tvrde je u prevrnutom trajektu uočeno još beživotnih tela, ali da spasioci još uvek ne uspevaju da dopru do njih. Male su verovatnoće da ima još preživelih.

Tužioci su saopštili da je kapetan broda Li Džon-seok uhapšen zajedno sa trećim oficirom, 25-godišnjom ženom identifikovanom samo po prezimenu Park i 55-godišnjim kormilarom Čo Džon-Kijem. Kapetan je, u međuvremenu, priznao da je kasno izdao naređenje za evakuaciju, jer se navodno plašio da će putnike "odneti struja". On se u televizijskom obraćanju izvinio zbog pogrešnih odluka.

"Izvinjavam se građanima Južne Koreje zbog toga što sam izazvao problem (...) Dao sam uputstva o putanji, a onda sam na kratko otišao u spavaću sobu i tada je brod potonuo", rekao je kapetan. "Struja je bila veoma jaka, temperatura vode u okeanu niska i mislio sam da će struja odneti ljude ako napuste trajekt bez odgovarajuće procene, ako ne stave pojas za spasavanje, pa čak i ako ga stave, imali bi mnoge druge teškoće“, prenosi Dojče vele. Međutim, to nije bila jedina pogrešna odluka koju je kapetan trajekta doneo. Kontrolu nad trajektom, koji je još uvek bio u ostrvskoj oblasti, nije smeo da prepusti neiskusnom oficiru. Trajekt je već kasnio u polasku zbog guste magle. Preživeli tvrde da se sa evakuacijom počelo prilično kasno. Putnicima je sa razglasa sugerisano da ne pomeraju, iako se trajekt već bio prevrnuo. Oni koji tu sugestiju nisu poslušali, napustili su trajekt na vreme i sebi spasili život.

Uzrok prevrtanja broda još nije utvrđen, ali istraga je fokusirana na nagli zaokret koji je trajekt Sevol napravio pre nego što se prevrnuo i potonuo. U trenutku kada se nesreća dogodila, vremenski uslovi su bili dobri. Od 476 putnika koji su bili na trajektu, koji inače prevozi i automobile, bilo je 325 đaka.

I dalje je nejasno da li je oficir za kormilo u poslednjem trenutku, naglo promenio kurs na mestu na kojem se to obično obazrivo čini ili je trajekt udario u stenu. Pretpostavlja se da je nagli zaokret doprineo pomeranju 180 vozila i teretu od preko 1.000 tona, zbog čega se trajekt naglo prevrnuo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: