Timošenko traži vojnu pomoć

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je i kandidat na predsedničkim izborima, apelovala je na američki Kongres da pruži vojnu pomoć Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.04.2014.

20:24

Default images

Timošenkova apeluje da američki Kongres "preduzme sve moguće korake za podršku Ukrajini i odbranu njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", prenosi Itar-Tass.

Bivša ukrajinska premijerka navodi kako je njenoj zemlji potrebna opsežna pomoć, uključujući odbrambene tehnologije, sisteme protivavionske odbrane, kao i obuku za vojne specijaliste i osoblje.

Timošenkova je uprkos ovakvog apela pozdravila rezultate jučerašnjih četvorostranih pregovora izmedju predstavnika Ukrajine, Rusije, SAD i EU u Ženevi kao "prvi korak u pravom smeru".

Timošenkova se danas izjasnila u prilog reforme lokalnih vlasti i njihove veće samostalnosti i omogućavanja boljeg statusa ruskog jezika, za šta su nužne promene ustava.

Bivša premijerka je podržala i ideju finansijske nezavisnosti ukrajinskih regiona.

Tokom svog današnjeg boravka u Donjecku, Timošenkova se susrela sa članovima bataljona dobrovoljaca koji je oformljen zahvaljujući zalaganju lokalnih lidera Batkivščine. Tom prilikom ona se založila za veće razumevanje izmedu istoka i zapada Ukrajine.

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksander Turčinov i premijera Arsenij Jacenjuk su, inače, ranije danas izdali zajedničko saopštenje u kojem ističu kako će novim ukrajinskim ustavom biti uvedena decentralizacija vlasti, a ruskom biti dat status zvaničnog jezika u odredjenim regionima zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: