Seul: Nalog za hapšenje kapetana

Broj stradalih u brodolomu južnokorejskog trajekta je porastao na 28, a stotine spasilaca uprkos teškom vremenu i dalje pokušava da dođe do 271 nestalih.

Izvor: B92

Petak, 18.04.2014.

08:16

Default images

Tokom noći trajekt je nastavio da tone i sada se ceo nalazi ispod površine vode, a nade da zahvaljujući džepovima vazduha ima još preživelih je sve manje.

Tužioci su izdali nalog za hapšenje kapetana, za kog je utvrđeno da nije bio za komandama trajekta u trenutku nesreće, već da je plovilom upravljao jedan od mlađih oficira, četvrti u hijerarhiji trajekta.

"Nije jasno gde je kapetan bio u trenutku nesreće iako je jasno da nije bio u komandnoj sobi", rekao je državni tužilac Jae-Eok Park.

Kapetan Li Džun-Seok je optužen da je napustio brod, dok je nekoliko stotina putnika tražilo pomoć iako im je rečeno da ne ustaju sa svojih sedišta i ne napuštaju kabine.

Podaci koje zvaničnici pružaju ne uspevaju da smire porodice stradalih i nestalih, koji su veoma besni i nastavljaju da oštro negoduju zbog reakcije na nesreću. Mnogi od njih kažu da ništa nije dobro - od ponašanja posade trajekta, preko odnosa zvaničnika, do samog rada spasilačkih timova.

Prema zvaničnim podacima iz trajekta koji je potonuo u sredu 28 spaseno je 179 ljudi, 271 se i dalje vodi kao nestalo, a 28 ljudi je stradalo.

Od ukupno 475 ljudi, 325 su bili đaci drugog razreda srednje škole Danvon, koji su putovali na ekskurziju.

Jedan od profesora te škole preživeo je nesreću, ali je danas pronađeno njegovo telo i pretpostavlja se da je u pitanju samoubistvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: