"OEBS spreman za Ukrajinu"

Bern -- Didije Burkhalter je izjavio da je OEBS spreman da preuzme ključnu ulogu u implementaciji mera za deeskalaciju sukoba u Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Podeli

Šef švajcarske diplomatije i predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter pozdravio je ishod današnjih razgovora u Ženevi između ministara spoljnih poslova Ukrajine, Rusije i SAD i visoke predstavnice EU za spoljnopolitička pitanja i bezbednosnu politiku.

Burkhalter je podvukao da je OEBS spreman da preuzme ključnu ulogu dodeljenu Specijalnoj posmatračkoj misiji u pomoći ukrajinskim vlastima i lokalnim zajednicama da hitno implementiraju različite mere predviđene u zajedničkoj Ženevskoj izjavi.

Burkhalter je ocenio da je ta izjava izraz poverenja u OEBS.

"Budući da su OEBS-u dodeljena nova zaduženja i odgovornosti, računam na nastavak međunarodne podrške u fondovima i ljudstvu za Specijalnu posmatračku misiju", naglasio je Burkhalter.

Šefovi diplomatije Rusije, Ukrajine, SAD i EU usvojili su na današnjem sedmočasovnom mirovnom sastanku u Zzenevi zajedničku izjavu o situaciji u Ukrajini i početnim koracima za smirivanje tenzija i povratku bezbednosti za sve građane.

Sve strane moraju da se uzdrže od bilo kakvog nasilja, zastrašivanja ili provokativnih akcija, navedeno je u izjavi, a učesnici sastanka su oštro osudili i odbacili sve izraze ekstremizma, rasizma i verske netrpeljivosti, uključujući antisemitizam.

Sve ilegalno naoružane grupe moraju da budu razoružane, a svi bespravno oduzeti objekti moraju biti vraćeni legitimnim vlastima, kao i sve bespravno zauzete ulice, trgovi i druga javna mesta.

Amnestija će biti odobrena demonstrantima i onima koji su napustili zgrade i druga jana mesta i predali oružje sa izuzetkom onih koji su proglašeni krivim za krupne zločine.

Dogovoreno je da specijalna posmatračka misija OEBS treba da igra vodeću ulogu u pomaganju ukrajinskim vlastima i lokalnim zajednicima u neposrednoj primeni ovih mera za deeskalaciju gde god je najpotrebnije.

strana 1 od 488 idi na stranu