EP za oštrije sankcije Rusiji

Evropski parlament izglasao rezoluciju kojom od evropskih institucija traži da uvedu oštrije sankcije Rusiji zbog destabilizacije Ukrajine.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.04.2014.

14:07

Default images

Parlament je takođe pozvao Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju da uputi dodatne posmatrače u Ukrajinu.

EU mora da proširi sankcije prema ruskim pojedincima i da bude spremna da odmah nametne Rusiji i ekonomske sankcije”, kaže se u rezoluciji koja je danas velikom većinom izglasana na plenarnoj sednici u Strazburu.

Postojeće sankcije EU Rusiji zasad obuhvataju tridesetak ruskih funkcionera kojima je zbog učesća u kampanji za destabilizaciju Ukrajine zabranjeno putovanje u EU i raspolaganje novcem sa računa u evropskim bankama.

Parlament je podržao pregovore između EU, Rusije, SAD i Ukrajine koji su danas počeli u Ženevi, s tim što je upozorio da Ukrajina mora da bude u mogućnosti da sama odlučuje o svojoj sudbini.

Evropski poslanici su sem toga podržali i ideju o nacionalnom ukrajinskom referendumu o državnom ustrojstvu te zemlje, koji je nedavno izneo privremeni predsednik Ukrajine.

Na kraju, u rezoluciji se zahteva da se poveća broj posmatrača OEBS u Ukrajini kako bi se ispitale aktivnosti paravojnih jedinica za koje se sumnja da su upućene iz Rusije, kao i da bi se otklonile optužbe Moskve da su Rusi u Ukrajini izloženi sistematskom maltretiranju.

“Nikakvi napadi, zaštrašivanja i diskrininacija Rusa ili neke druge manjine u Ukrajini dosad nisu zabeleženi”, konstatovali su parlamentarci.

Rezolucije EP nemaju obavezujuću snagu, ali su Evropska komisija i Savet dužni da ih uzmu u obzir prilikom odlučivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: