Rusija: SAD nameću krivu sliku

Rusko ministarstvo inostranih poslova izdalo je saopštenje u kojem oštro kritikuje američku procenu situacije u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.04.2014.

09:37

Default images

"SAD pokušavaju da drugim zemljama sveta nametnu iskrivljenu sliku dogadjaja na jugoistoku Ukrajine", stoji u tom saopštenju, koje prenosi Itar-Tas.

Portparol Bele kuće Džej Karni je u sredu izjavio kako je ukrajinska vlada u pravu što je preduzela akciju za uspostavljanje prava i poretka, apelujući da Kijev nastavi s takvom politikom "na odmeren i odgovoran način".

Karni je naglasio kako je Kijev "sa uzdržanošću koja je za divljenje" odgovorio na destabilišuće akcije naoružanih separatista.

U komentaru ruskog ministarstva se naglašava da teza Vašingtona kako je privremena ukrajinska vlada odana zaštiti prava svih nacionalnosti u zemlji "ne pije vodu".

"Ne može se zanemariti ono što je očigledno - da je rusofobična, antisemitska partija Svoboda, koju predvodi Oleg Tjagnibok dobila nekoliko ministarskih mesta u ukrajinskoj vladi, kao i mesto vrhovnog tužioca Ukrajine", navodi se.

"Ključna stvar nije poigravanje činjenicama, nego uporan nedostatak želje ili sposobnosti da se sagleda realnost", ističe se u saopštenju.

Navodi se kako je ne samo primer dvostrukih standarda, nego i licemerno, to što su SAD aktere pobune na trgu Majdan proglašavale herojima i učesnicima "narodne revolucije", dok sada demonstrante u gradovima jugoistočne Ukrajine nazivaju teroristima, kojima se upravlja iz inostranstva.

Dok govore o obezbeđivanju zakona i reda na jugopistoku Ukrajine, SAD odobravaju rat koji je Kijev objavio sopstvenom narodu. Amerika bi trebalo da budu svesna katastrofalnih posledica takve nesmotrene podrške novim ukrajinskim vlastima, stoji u saopštenju ruskog ministarstva inostranih poslova.

Gruško: Mere NATO ne smiruju tenzije

Nove mere na pojačavanju vojnih aktivnosti NATO na kopnu, moru i u vazduhu u Baltičkom regionu i istočnom Mediteranu koje je najavio generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen su, u suprotnosti sa deeskalacijom tenzija u Ukrajini, ocenio je stalni ruski predstavnik pri NATO Aleksandar Gruško.

"Kako možemo da sudimo iz njegovih (Rasmusenovih) objašnjenja, u interesu je odbrane, odvraćanja i deeskalacije. Pitanje je od koga će to NATO da brani sebe i koga će to da odvraća. Ne samo da ove mere nisu usaglašene sa svrhom deeskalacije - očigledno se odnosi na Ukrajinu - već su one očigledno u suprotnosti", rekao je Gruško novinarima, javila ruska agencija Itar Tas s.

Gruško je naveo da je NATO mogao da pomogne u potrazi za mirnim rešenjem krize, pozivanjem vlasti u Kijevu da odmah zaustave tzv. operaciju protiv terorizma i počnu "ozbiljan i dubok" dijalog sa regionima.

"Nažalost, to nije učinjeno. Pozivi Rusiju da zaustavi destabilizuju Ukrajine su očigledni pokušaj Brisela da prebace krivicu i zataška nedoličnu ulogu Alijanse u remećenju situacije u toj zemlji", rekao je ruski diplomata.

Gruško je naveo da NATO tek treba da utvrdi u kojoj meri će najavljeni planovi i njihova realizacija uticati na vojnu bezbednost Rusije i ruskih saveznika.

"Ali, u svakom slučaju, sve eventualne mere biće preduzete da se spreči podrivanje stabilnosti i bezbednosti", rekao je Gruško, navodi Itar Tas s.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: