Sastanak o Ukrajini se odužio

Šefovi diplomatija Rusije, Ukrajine, SAD i EU počeli sastanak u Ženevi na kom će pokušati da nađu način za smirivanje krize u Ukrajini.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 17.04.2014.

08:31

Default images

Ministri spoljnih poslova SAD, EU, Ukrajine i Rusije pokušavaju u Ženevi da dođu do zajedničke pozicije o krizi u Ukrajini, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova. Ona je za agenciju Asošiejtid pres rekla da šefovi diplomatija rade na "važnoj" izjavi koju će javno predstaviti u Ženevi.

Razgovori su probili rok određen za obraćanje novinarima.

Posle nekoliko bilateralnih susreta jutros, ruski minisar Sergej Lavrov, evropska predstavnica Ketrin Ešton, američki državni sekretar Džon Keri i ukrajinski ministar Andrij Deščicja su najavili da se sastaju u podne, a da će se obratiti novinarima oko 15.00 po centralnoevropskom vremenu.

Za to vreme nije jasno tačno šta se dešava na istoku Ukrajine je nejasan. Izveštači javljaju da su proruski pobunjenici oduzeli šest oklopnih
vozila kijevskih snaga, oko Slovjanska, grada koji je centar pobune, i da su neki vojnici iz Kijeva prešli na stranu proruskih pobunjenika.

U Donjecku je naoružana grupa ljudi s fantomkama zauzela kancelariju gradonačelnika.

Prema Kijevu i zapadu, oružane grupe su zapravo pripadnici ruskih specijalnih snaga, kao na Krimu, u martu, pre no što je pripojen Rusiji.
Moskva demantuje da su njeni vojnici ili agenti na ukrajinskoj teritoriji.

Državni sekretar SAD Džon Keri stigao je sinoć u Ženevu za današnje razgovore. On je rekao da želi da pomogne da se uspostavi pravi dijalog između Rusije i Ukrajine. Cilj Vašingtona je da Rusija prestane da podržava i ohrabruje separatiste u Ukrajini i da povuče trupe sa granice s Ukrajinom,
rekao je Keri.

Predsednik SAD Barak Obama je rekao jasno da će se pojačati američke sankcije protiv Moskve, ako Rusija ne iskoristi današnje razgovore u Ženevi.

"Svaki put kad Rusija preduzme mere koje destabilizuju Ukrajinu i krše njen suverenitet, biće posledica", rekao je Barak Obama na televiziji CBS. Obama je rekao da su Rusi u najmanju ruku podržali oružane grupe na jugu i istoku Ukrajine.

Porparol Bele kuće Džej Karni je rekao da Vašington od Rusije očekuje tokom sastanka u Ženevi da pokaže da želi da se smiri napetost na istoku Ukrajine.

Ukrajinski ministar spoljnih poslovva Andrij Deščica smatra da je diplomatsko rešenje još moguće, i da je to jedini način da se stabilizuje situacija. On je po dolasku u Ženevu rekao da je spreman na dijalog s Rusijom, ali je isključio mogućnost razgovora o federalizaciji Ukrajine što traže Moskva i proruski pobunjenici.

Oland: Moguće je da pooštrimo sankcije

Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je danas da bi Evropska unija mogla da pooštri sankcije Rusiji ako na današnjem sastanku u Ženevi ne bude postignut napredak.

"Mogli bismo da podignemo nivo sankcija ako se u Ženevi ne dođe do rešenja, ali to nije naša želja", rekao je Oland na zajedničkoj konferenciji sa češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom u Parizu.

Francuski predsednik vidi rešenje krize u "poštovanju političke agende" u Ukrajini, uključujući održavanje predsedničkih izbora 25. maja, prenosi AFP.

"Ovi izbori moraju da se održe u celoj zemlji i u uslovima transparentnosti i potpune slobode", dodao je on.

Odluka o pooštravanju sankcija mogla bi, prema njegovim rečima, da bude doneta na samitu EU u Briselu sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: