Sastanak u Ženevi ostaje na planu

Njujork -- Sastanak u Ženevi posvećen ukrajinskoj krizi, uz učešće Rusije, Ukrajine, SAD i EU, ostaje na dnevnom redu, potvrdio ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako je javila ruska novinska agencija Itar Tas s, Čurkin je, na sednici Saveta bezbednosti UN, rekao da je cilj ženevskog skupa razgovor o načinima za izlazak iz krize u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, recept za rešenje krize bio bi rad na duboko reformisanom ustavu, na osnovu dijaloga svih regiona i političkih snaga, bez izuzetka.

To pitanje će biti u centru pažnje razgovora u Ženeva i takođe mora da bude glavni zadatak međunarodne zajednice, kada izražava zabrinutost zbog dešavanja u Ukrajini, rekao je Čurkin i dodao da ustavna reforma treba da bude realna, a ne "kozmetička".

Na Savetu bezbednosti Čurkin je izjavio da nepromišljeni potezi ukrajinskih vlasti, koja je pokrenula vojnu operaciju na istoku zemlje, nose opasnost od građanskog rata u Ukrajini.

"Oni koji su uzurpirali vlast u Kijevu kao rezultat državnog udara, sada su prešli na kurs ignorisanja legalnih zahteva naroda na jugoistoku i na protivustavno korišćenje oružanih snaga protiv sopstvenog naroda, bogohulno ih nazivajući banditama i teroristima", rekao je Čurkin.

Ruski izaslanik je, takođe, kritikovao izveštaj o situaciji sa ljudskim pravima u Ukrajini objavljen juče u Ženevi i ocenio da je dokument jednostran i ispolitizovan.

Čurkin je istakao da izveštaj UN nije uspeo da posveti dužnu pažnju problemu rastućeg nacionalističkog raspoloženja i primetio da unjemu "ništa nema o žalbama na etničku mržnju".

strana 1 od 488 idi na stranu