Pokret za federalizaciju Ukrajine

Kijev -- U Donjecku je osnovan Jugoistočni pokret za federalizaciju Ukrajine na čijem je čelu kandidat za predsednika Ukrajine Oleg Carev.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ukrajinske i ruske agencije prenose njegovu izjavu da izbore za novog predsednika, zakazane za 25. maj, treba odložiti.

"Ukrajini je danas potrebna ustavna reforma. Izbori za predsednika, poslanike, odbornike, čelnike sela i gradova, mogući su tek posle unošenja izmena u Ustav", rekao je Carev na konferenciji za novinare, preneo je Ukrinform.

Carev je saopštio da je na prvoj sednici novoosnovanog pokreta prisustvovalo dvadesetak predstavnika protesta Donjecka, Dnjeptropetrovska, Nikolajeva, Luganska, Harkova, Odese i Zaporožja.

"Sačinili smo rezoluciju , usaglasili zahteve, koje ćemo izneti vlastima. Među njima su - oslobađanje političkih zatvorenika, njihova amnestija, prekid antiterorističke operacije, obnavljanje emitovanja ruskih TV kanala", rekao je on.

Takođe se, naveo je Carev, traži utvrđivanje statusa drugog zvaničnog jezika za ruski i ustavne reforme usmerene na prelazak na federativno državno uređenje, raspuštanje nelegalnih formacija i zabrana nacističke ideologije.

Agencije su izvestile da je u Donjecku približno 300 pristalica federalizacije Ukrajine održali miting kod zgrade oblasne administracije, tražeći održavanje lokalnog referenduma o statusu Donbasa.

Mediji su preksinoć javili da je Careva brutalno pretukla okupljena gomila ljudi u Kijevu pošto je napustio televizijski studio kanala ITCV.

RIA Novosti su javile da su najmanje trojica pobunjenika ranjena u Kramatorsku, u Donjeckoj oblasti, kada su ukrajinski vojnici pucali na njih iz pešadijskog borbenog vozila.

strana 1 od 488 idi na stranu