Miletić: Parada ponosa 31. maja

Beograd -- Parada ponosa ove godine biće održana od 19. do 31. maja, najavio je Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema njegovim rečima, poslednjeg dana planirana je protestna šetnja od Slavije do Trga Republike.

Miletić je u izjavi Tanjugu rekao da će se kulturne manifestacije tokom ovih dana održati u Savamali.

"Ove godine će Parada ponosa trajati duže i biće puna kulturnih manifestacija i aktivnosti, poput izložbi i koncerata", rekao je Miletić, koji je dodao da su protestna šetnja i maršruta prijavljene policiji.

On očekuje da će sastanci povodom održavanja parade biti održani sa predstavnicima vlasti nakon formiranja nove vlade i ističe da bi podrška budućeg premijera Aleksandra Vučića ovoj manifestaciji bila značajna.

Na pitanje da li su razgovarali sa političarima na srpskoj sceni o podršci ovogodišnjoj paradi, Miletić kaže da još nisu, kao i da mnogi od njih nisu spremni na takve razgovore.

"Nadamo se da će ti razgovori uslediti posle formiranja vlade i to prvenstveno sa budućim premijerom. Njegova podrška prajdu će biti značajna, budući da je on sam rekao prošle godine da je učestvovao u odluci da prajd bude zabranjen", kazao je Miletić.

Govoreći o maršruti kojom će se povorka šetati 31. maja, Miletić kaže da je ona promenjena u odnosu na prethodne godine, kada je bilo u planu da se ide od parka Manjež do zgrade Vlade Srbije i Studentskog kulturnog centra.

"Ove godine u planu je da se krene sa Slavije do Trga republike, Ulicom kralja Milana", poručio je Miletić.

Aktivisti LGBT nastoje od 2009. godine da u Beogradu održe Paradu ponosa, koja je održana samo 2010. godine. Do sada je bila zabranjena četiri puta. Iako je 2010. godine i održana, dovela je i do velikih nereda.

Prošle godine aktivisti LGBT uspeli su spontano da se okupe 27. septembra ispred sedišta Vlade Srbije, odakle su prošetali do Skupštine Srbije, jer je i prošle godine ona zabranjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu