Berlin: Rusi, povucite trupe

Berlin -- Nemačka je pozvala Rusiju da povuče svoje vojnike sa granice sa Ukrajinom.

Izvor: Beta
Podeli

Berlin je pokušao da ublaži retoriku iz izveštaja ruskih državnih medija u kojima se navodi da je Berlin kazao da Moskva podstiče separatističko raspoloženje među Rusima u istočnoj Ukrajini.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kasno sinoć u telefonskom razgovoru s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da njegova zemlja ima "glavnu odgovornost" za smirivanje situacije, rekao je danas portparol nemačke vlade Georg Strajter.

"Kontinuirano snažno prisustvo ruske vojske duž ukrajinske granice, i kontinuirano zapaljivo izveštavanje ruskih državnih medija, koji se takođe prate u istočnoj Ukrajini, destabilizujući su faktor", rekao je Strajter novinarima.

Prema njegovim rečima, i jednu i drugu stvar proruski separatisti vide kao znak da Moskva podržava njihov oružani ustanak.

Strajter je odbio da kaže da li Merkelova deli Putinov stav, koji su preneli ruski mediji, da Ukrajina rizikuje da sklizne u građanski rat.

"Nemačka vlada nije zainteresovana za izbor reči koje bi dovele do eskalacije situacije", rekao je on.

U Nemačkoj od početka ukrajinske krize raste antirusko raspoloženje. Ranije ove nedelje, najprodavaniji list Bild pozvao je da iz memorijalnog centra vojniku oslobodiocu u Berlinu budu uklonjena dva tenka iz sovejetske ere.

Strajter je odbacio taj predlog, navodeći da nemačka vlada "poštuje ovaj specijalni memorilani spomenik palim borcima Crvene armije tokom Drugog svetskog rata" i vodiće računa da taj spomenik ostane takav kakav je.

strana 1 od 488 idi na stranu