Kriza nije u interesu EU ni Rusije

Kriza u Ukrajini, koja može da eskalira u nekontrolisano krvoproliće velikih razmera, nije u interesu ni Rusije ni EU, izjavio je Štefan File.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

17:13

Default images

U obraćanju Evropskom parlamentu, evropski komesar Štefan File je naglasio da je u zajedničkom interesu Rusije i EU da rade na stvaranju zone stabilnosti, prosperiteta i demokratije u Evropi, dodajući da će razvoj situacije u Ukrajini narednih dana pokazati kakav je izbor Rusija načinila, prenosi Itar-Tas.

Evropski komesar je još jednom potvrdio da je Brisel spreman da potpiše preostale odredbe Sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini s Ukrajinom, rekavši da će to verovatno biti ubrzo nakon ukrajinskih predsedničkih izbora u maju.

File je govorio i o problemu energetske sigurnosti u Evropi.

Ističući da je pismo predsednika Rusije Vladimira Putina za 18 šefova evropskih država i partnerskih zemalja jasno ukazalo na važnost ovog pitanja, File je rekao kako odnosi Rusije i EU u oblasti energetike baziraju na međuzavisnosti, budući da je EU najveće tržište za rusku naftu i gas.

File je naglasio kako će, u svetlu najnovijih događaja u Ukrajini i na zahtev Saveta EU, Evropska komisija ispitati energetsku bezbednost Unije i podneti plan za smanjenje zavisnosti od ruskih energenata.

Komesar EU za proširenje je podvukao važnost sastanka između vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova Ukrajine, minstra spoljnih poslova Rusije, SAD i EU, koji bi sutra trebalo da bude održan u Ženevi.

Komentarišući pitanje prisajedinjenja Krima Rusiji, File je rekao kako Komisija EU još uvek radi na praktičnim parametrima politike nepriznavanja tog čina.

Barozo: Štitimo mir i stabilnost u Evropi

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas da se "kod istočnih suseda Evropske unije uočavaju dve koncepcije Evrope koja jedna drugoj protivreče", dodajući da iz poslednjih događaja u Ukrajini treba izvući pouku o potrebi podrške miru.

"Jedna (koncepcija) je moderna, otvorena i demokratska Evropa, u kojoj se 28 zemalja dobrovoljno ujedinilo u EU radi postizanja najrevolucionarnijeg napretka u istoriji čovečanstva na planu odnosa među tim zemljama", rekao je Barozo u Evropskom parlamentu u svom izlaganju posvećenom stogodišnjici izbijanja Prvog svetskog rata.

"A postoji i stara koncepcija Evrope, u skladu sa kojom se nastavlja sa mišljenjem i postupanjem u kategorijama sile, sfera uticaja, diktata i nepoverenja po principu 'zavadi pa vladaj'", rekao je Barozo, dodajući da ako se uporede te koncepcije i uz pamćenje na dva svetska rata "ispravno je reći da smo već izvukli pouke".

"EU - to je naša pouka posle dva svetska rata i ona treba da postoji i ubuduće", rekao je predsednik EK, a prenela je ukrajinska agencija UNIAN.

"Nikada, ponavljam nikada, ne treba da prihvatamo mir i stabilnost kao nešto što se podrazumeva. Treba da zaštitimo Evropu, da štitimo mir i stabilnost u Evropi", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: