I dalje se traga za crnom kutijom

Pert -- Robotička podmornica "Blufin-21" ponovo se danas uključila u potragu za nestalim malezijskim avionom posle otklonjenih "tehničkih poteškoća".

Izvor: Tanjug
Podeli

"Blufin-21" je angažovan u pretraživanju dna u južnom delu Indijskog okeana na mestu gde su prošle sedmice zabeleženi signali za koje se sumnja da potiču iz crnih kutija nestalog aviona "Malezija erlajnza".

Mini podmornica je krenula u drugu misiju koja bi trebalo da traje 20 sati pošto je juče prekinuta posle šest časova koje je provela u vodi.

Vlasti su juče saopštile da je pretraga prekinuta jer je voda za tu mini podmornicu preduboka i premašila je svoju granicu operativnog dosega od 4.500 metara nakon čega je vraćena na površinu.

Posle analize prikupljenih informacija iz "Blufina-21", vlasti su navele da ništa značajno nije otkriveno, prenose agencije.

Američka mornarica je saopštila da će podmornici, koja najviše podseća na torpedo, biti potrebno šest nedelja do dva meseca da skenira čitavu oblast.

Za danas je planirano i da 14 aviona nastave sa potragom za malezijskim avionom u južnom delu Indijskog okeana pošto su satelitski podaci ukazali da bi u toj oblasti to moglo da bude mesto pada.

Avion, na letu od Kuala Lumpura ka Pekingu, nestao je 8. marta, a u njemu je bilo 239 putnika i članova posade.

Potraga je u početku bila skoncentrisana na Južno kinesko more, ali je kasnije prebačena na zonu južnog Indijskog okeana.

Od nestanka "Boinga 777" je prošlo 38 dana, dok baterije avionskih crnih kutija obično traju samo 30 dana.

strana 1 od 488 idi na stranu