Strašan brodolom: Nestalo 300 osoba

Oko 300 osoba se vodi kao nestalo nakon što se kod obala Južne Koreje prevrnuo trajekt na kome je bilo 459 osoba, uglavnom učenika. Potraga za nestalima u toku.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.04.2014.

08:11

Default images

U akciji spasavanja učestvuje 18 helikoptera, više od 100 brodova, brojne ronilačke ekipe...Međutim, strahuje se da je veliki broj nestalih ostao zarobljen u trajektu i da im nema spasa, jer je voda hladna i hipotermija nastupa za oko dva sata.

Zvanično, prema poslednjim informacijama, u ovoj nesreći stradale su četiri osobe, 164 putnika su sapsena, a 291 osoba, većinom učenika, vodi se kao nestala.

Nestale, za koje se pretpostavlja da su ostali zarobljeni na trajektu kada je potonuo, traže vojni ronioci. Oni su nekoliko sati pokušavali da uđu u prevrnuti trajekt, uprkos slaboj vidljivosti pod vodom i jakih struja, a kada su uspeli pretražili su tri odeljka, ali nisu pronašli nijedno telo. Drugi tim ronilaca će uskoro otići pod vodu i nastaviti dalju potragu. Mada su vlasti ranije saopštile da je spaseno 368 ljudi, Ministarstvo za mornaricu navelo je da su svega 164 osobe na bezbednom. "Ostali još nisu pronađeni", rekao je portparol Ministarstva i dodao da je, u međuvremenu, revidiran i broj putnika i članova posade, kojih je na trajektu bilo 459, umesto 477, kako je prvobitno rečeno.
Beta-AP
Na snimcima se vide mokri i promrzli učenici, ogrnuti ćebadima, koji su izvučeni iz vode i smešteni u školsku fiskulturnu salu na obližnjem ostrvu. Jedan od njih, Lim Hjung-min, rekao je novinarima da su on i drugi đaci skočili u okean s pojasevima za spasavanje i potom plivali do spasilačkog čamca.

"Dok se trajekt naginjao i tonuo, posrtali smo i sudarali se jedni s drugima", rekao je Lim, dodajući da su neki putnici krvarili. "Kada sam skočio u okean, voda je bila tako hladna... Plivao sam brzo sam, misleći samo na to kako da preživim."
Beta-AP
U brodu je bilo 325 učenika koji su išli na ekskurziju. Međutim, jutros oko 9 h po lokalnom vremenu, s broda je poslat poziv za pomoć, u trenutku kada je trajekt bio na 20 kilometara od ostrva Bjeonpong, saopštili su Obalska straža i jedan vladin zvaničnik.
Beta-AP
Trajekt je potonuo za oko dva sata, saopštila je još Obalska straža ne navodeći uzrok nesreće, kao ni stanje u kome su povređeni.

Navodi se da je brod krenuo iz luke Inčeon, na zapadu Južne Koreje, u utorak uveče i da je trebalo da pristane na ostrvu Džedžu, na jugu zemlje. Na plovilu je bilo i oko 150 vozila.
Beta-AP
Kapacitet trajekta, dužine 146 metara, bio je oko 900 ljudi, a plovilo je sagrađeno 1994. godine.
Beta-AP
Vazduhoplovne snage Južne Koreje poslale su transportni helikopter C-130 sa čamcima za spasavanje, a na mesto nesreće stiglo je i 10 armijskih helikoptera, kao i timovi za spasavanje, saopštila je vojska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: