Lavrov: Kraj unitarne Ukrajine

Moskva -- Unitarna država u Ukrajini je, u suštini, prestala da funkcioniše, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug
Podeli

On smatra da će bez uključivanja svih regiona Ukrajine u dijalog, u toj zemlji biti teško očuvati jedinstvo i da je federalizacija način na koji bi se regioni osećali zaštićenim.

"Obimna unutarpolitička kriza koja je izbila u Ukrajini otvoreno je pokazala duboke razlike između jugoistoka i zapada zemlje u izboru pravca daljeg razvoja. To pokazuje da je nestabilan model državnog uređenja koji je ranije odabrao Kijev", rekao je Lavrov listu "Argumenti i fakti".

Prema njegovim rečima, temelji unitarne države "uzdrmani su nizom političkih kataklizmi, koje su više godina potresale tu zemlju", preneo je Itar-Tas.

Lavrov je istakao da je jedan od glavnih razloga za takvu situaciju odsustvo "uravnoteženog Ustava, koji bi na adekvatan način uvažavao interese svih nacionalnih i jezičkih grupa, osiguravao prava i interese svih građana Ukrajine".

"Razume se, niko ne može da nameće ukrajinskoj strani kako će organizovati državno ustrojstvo. Međutim, Ukrajinci treba da započni dijalog (...) u kom treba da učestvuju svi regioni i političke snage na ravnopravnoj osnovi, sa jednakim pravima u rešavanju temeljnih pitanja", rekao je ruski ministar inostranih poslova.

Moskva je, kako je istakao, uverena da bez reformisanog Ustava "biti teško sačuvati jedinstvo i rešiti neodložne zadatke izlaska iz akteulne teške krize".

strana 1 od 488 idi na stranu