Putin: UN da osude nasilje Kijeva

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da Moskva očekuje od UN da osude nasilnu akciju Kijeva na jugoistoku Ukrajine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.04.2014.

19:47

Default images

Putin je u telefonskom razgovoru sa Banom izrazio zabrinutost zbog pokretanja vojne ofanzive i naglog pogoršanja situacije, saopšteno je iz Kremlja.

Putin je posebno istakao da od UN i međunarodne zajednice očekuje osudu “nelegalnih” akcija u Ukrajini.

Rusija je oštro kritikovala izveštaj Kancelarije Ujedinjenih nacija za ljudska prava u kojem se kaže da su etnički Rusi u istočnoj Ukrajini lažno tvrdili da su izloženi napadima kako bi opravdali mešanje Rusije, rekavši da je on "jednostran, ispolitiziran i neobjektivan".

"Stiče se utisak da je izveštaj fabrikovan kako bi odgovarao unapred donetim zaključcima", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

U izveštaju, koji je sačinjen na osnovu dve prošlomesečne posete pomoćnika generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivana Šimonovića, piše da "iako je bilo nekih napada na zajednicu etničkih Rusa, oni nisu bili sistematski, niti su bili rasprostranjeni".

"Fotografije sa protesta u Majdanu, preuveličavane priče o maltretiranju etničkih Rusa od ukrajinskih nacionalističkih ekstremista i lažni izveštaji o tome da naoružani kreću da progone Ruse na Krimu, sistematski su upotrebljavani da stvore klimu straha i nesigurnosti koja se odrazila na podršku za pripajanje Krima Ruskoj Federaciji", navedeno je u izveštaju UN koji prenosi agencija Rojters.

Rusija je još pre mesec dana odbacila kao pristrasne procene Šimonovića, koji je ispitivao navode o ugroženosti ljudskih prava ruske jezičke zajednice u Ukrajini.

"Zločin je ratovati protiv svog naroda“

Rusija je večeras izrazila duboku zabrinutost zbog operacije koju su u jugoistočnim regionima Ukrajine započele ukrajinske specijalne službe, u kojoj ima žrtava, ističući da je "zločin ratovati protiv svog naroda, koji se zalaže za osiguranje legalnih prava".

"Nacionalistički haos ponovo je zahvatio Ukrajinu. Ono što se dešava svedoči da kijevske vlasti uporno ne žele da uspostave toliko neophodan dijalog sa ukrajinskim regionima", naglašava se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Ističući da "niko ne može da ostane po strani u vezi sa tragičnom eskalacijom situacije u Ukrajini", Rusija je pozvala njene međunarodne partnere da osude "antiustavno postupanje tzv. novih ukrajinskih vlasti, koje u sebi nose potencijal katastrofe".

Agencija RIA Novosti prenela je izjavu zamenika ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Rjabkova da administracija SAD treba da iskoristi uticaj na vlasti u Kijevu kako bi bila normalizovana situacija na jugoistoku Ukrajine.

"Upravo administracija SAD treba, na kraju krajeva, da pritegne svoje klijente u Kijevu i kaže im da je puti kojim oni, po svemu sudeći, nameravaju da idu, jeste put ka potpunom raspadu državnosti i daljem produbljavanju krize u Ukrajini", rekao je Rjabkov.

Ban Ki Mun apeluje da se izbegne dalje nasilje

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je danas sve strane u ukrajinskoj krizi da učine svaki mogući napor kako bi se smanjile tenzije u toj zemlji.

"Generalni sekretar UN je izuzetno zabrinut zbog situacije u istočnoj Ukrajini i poziva sve strane da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se smanjile tenzije i izbeglo dalje nasilje", rekao je predstavnik UN u saopštenju, prenosi Raša tudej.

Kijev je danas pokrenuo specijalnu "antiterorističku" akciju na istoku zemlje radi zaštite građana, a prema izveštajima svetskih medija, tokom borbi za vojni aerodrom nadomak Kramatorska, poginula su četvorica pripadnika "narodne milicije", a dvojica su ranjena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: