EU za jačanje saradnje sa NATO

Luksemburg -- Ministri odbrane zemalja članica EU dogovorili su se da pojačaju saradnju sa NATO, zastrašeni ruskom akcijom protiv Ukrajine i onim što bi Kremlj mogao da uradi

Izvor: Beta
Podeli

Generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen došao je u Luksemburg da informiše ministre o tome šta Alijansa radi kao reakciju na, kako kažu zapadne vlade, rusku kampanju pritisaka i zastrašivanja prema Ukrajini, i da zatraži "jacanje saradnje" sa Unijom na vojnom planu.

"Potrebno je da više zajednički sprovodimo obuke i vežbe... tako da smo spremni za šta god donosi budućnost", rekao je Rasmusen novinarima.

Mnoge članice EU su i članice NATO, kao što su Britanija, Nemačka i Francuska, ali druge, kao Finska, Ssvedska, Irska, Austrija i Kipar, nisu.

EU zvaničnici rekli su da je Rasmusen naišao na razumevanje.

Francuski general Patrik de Ruzje, predsedavajući Vojnog odbora EU, rekao je da su ministri odbrane EU u diskusiji uglavnom odobrili jačanje veza između EU i NATO u svim oblastima, od razvoja vojnih kapaciteta do priprema i učestvovanja u samim operacijama.

Maćej Popovski, zamenik šefice Spoljne službe EU, rekao je da su nedavne akcije ruskog predsednika Vladimira Putina podstakle članice EU da preispitaju svoje obaveze u oblasti odbrane, u velikoj meri zanemarene zbog teške ekonomske situacije.

Američki zvaničnici stalno kritikuju relativno niske budžete za vojsku u mnogim evropskim zemljama smatrajući da američki poreski obveznici na kraju snose nefer deo troškova.

Rusko pripajanje Krima u martu i nastavak zastrašivanja ukrajinske vlade je delovalo kao "znak za uzbunu" članicama EU da ozbiljno shvate pitanja odbrane, rekao je Popovski.

Rasmusen je rekao novinarima da je "Ruska ruka" jasno vidljiva u Ukrajini.

"Rusija treba da prestane da bude deo problema i da počne da bude deo rešenja", rekao je on.

strana 1 od 488 idi na stranu