EU za jačanje saradnje sa NATO

Ministri odbrane zemalja članica EU dogovorili su se da pojačaju saradnju sa NATO, zastrašeni ruskom akcijom protiv Ukrajine i onim što bi Kremlj mogao da uradi

Izvor: Beta

Utorak, 15.04.2014.

18:46

Default images

Generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen došao je u Luksemburg da informiše ministre o tome šta Alijansa radi kao reakciju na, kako kažu zapadne vlade, rusku kampanju pritisaka i zastrašivanja prema Ukrajini, i da zatraži "jacanje saradnje" sa Unijom na vojnom planu.

"Potrebno je da više zajednički sprovodimo obuke i vežbe... tako da smo spremni za šta god donosi budućnost", rekao je Rasmusen novinarima.

Mnoge članice EU su i članice NATO, kao što su Britanija, Nemačka i Francuska, ali druge, kao Finska, Ssvedska, Irska, Austrija i Kipar, nisu.

EU zvaničnici rekli su da je Rasmusen naišao na razumevanje.

Francuski general Patrik de Ruzje, predsedavajući Vojnog odbora EU, rekao je da su ministri odbrane EU u diskusiji uglavnom odobrili jačanje veza između EU i NATO u svim oblastima, od razvoja vojnih kapaciteta do priprema i učestvovanja u samim operacijama.

Maćej Popovski, zamenik šefice Spoljne službe EU, rekao je da su nedavne akcije ruskog predsednika Vladimira Putina podstakle članice EU da preispitaju svoje obaveze u oblasti odbrane, u velikoj meri zanemarene zbog teške ekonomske situacije.

Američki zvaničnici stalno kritikuju relativno niske budžete za vojsku u mnogim evropskim zemljama smatrajući da američki poreski obveznici na kraju snose nefer deo troškova.

Rusko pripajanje Krima u martu i nastavak zastrašivanja ukrajinske vlade je delovalo kao "znak za uzbunu" članicama EU da ozbiljno shvate pitanja odbrane, rekao je Popovski.

Rasmusen je rekao novinarima da je "Ruska ruka" jasno vidljiva u Ukrajini.

"Rusija treba da prestane da bude deo problema i da počne da bude deo rešenja", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: