UKR: Prebijen predsednički kandidat

Kijev -- Predsednički kandidat na izborima 25. maja u Ukrajini Oleg Carev brutalno je pretučen kasno sinoć u Kijevu, samo što je izašao iz studija TV kanala ITCV.

Izvor: Tanjug
Podeli

Njega je napala naoružana agresivna rulja koja je blokirala zgradu televizije, navedeno je na sajtu Careva.

Oleg Cariov je proruski poslanik i predsednički kandidata koji podržva demonstrante na istoku Ukrajine. Napadnut je i drugi proruski političar i predsednički kandidat Mihail Dobkin koji je sinoć u Kijevu poprskan dezinfekcionim sredstvom i posut brašnom.

Carev je posle incidenta novinarima izjavio da neće povući kandidaturu na predsedničkim izborima ni pod kakvim okolnostima, čak ni pod fizičkim pretnjama.

Ukrajinski mediji prenose da su drugog kandidata na izborima Mihaila Dobkina, koji je takođe učestvovao u emisiji ITCV, ispred televizije napadači posuli zelenom bojom i brašnom.

Na opasnost nacionalističke retorike i ugrožavanje ljudskih prava u Ukrajini upozorile su i Ujedinjene nacije.

Taj problem ima poseban značaj sada kada se Ukrajina približava predsedničkim izborima, planiranim za 25. maj, naveo je u izveštaju o poštovanju ljudskih prava u Ukrajini pomoćnik generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivan Šimonović, preneo je Itar tas s.

Širenje ideja etničke, rasne i verske mržnje nekih političkih snaga i pojedinaca, koji samo služi kao podsticaj na diskriminaciju i animozitet, kao i nacionalističke retorike može imati veoma jak uticaj na situaciju u zemlji, navedeno je u Šimonovićevom izveštaju.

U izveštaju se pozivaju vlasti u Kijevu da zaustave podele u zemlji, obezbeđujući ravnopravno angažovanje svih građana, uključujući i pripadnike nacionalnih manjina, u političke procese.

UN poziva ukrajinsku vladu da usvoji zakonodavne akte o etničkim manjinama, posebno o njihovim jezičkim pravima, uz široko konsultovanje svih zainteresovanih strana kao i uz korišćenje odgovarajućih međunarodnih i regionalnih standarda o poštovanju ljudskih prava.

strana 1 od 488 idi na stranu