Putin: Obama, spreči krvoproliće

Predsednik Rusije Vladimir Putin apelovao na američkog predsednika Baraka Obamu da spreči upotrebu sile i krvoproliće u Ukrajini, saopštio Kremlj.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.04.2014.

22:58

Default images

Predsednik Rusije Vladimir Putin apelovao je u telefonskom razgovoru na predsednika SAD Baraka Obamu da upotrebi sve kapacitete američke strane i spreči upotrebu sile i krvoproliće u Ukrajini, saopštio je danas Kremlj.

Ruska strana je istakla da su protesti u Donjecku, Lugansku, Harkovu, Slavjansku i drugim gradovina u jugoistočnoj Ukrajini rezultat nespremnosti i nesposobnosti lidera u Kijevu da uzmu u obzir itnerese Rusa i stanovništva koje govori ruski, naveo je Kremlj, a preneo Itar-Tass.

Protesti protiv novih samoproglašenih vlasti u Ukrajini, koji su došli na vlast u februaru posle državnog udara, izbili su na ukrajinskim teritorijama gde se govori ruski, pre svega u regionima Donjecka, Luganska i Harkova, a demonstranti zahtevaju referendume o federalizaciji zemlje, dodao je Kremlj.

Putin je Obami, takođe, rekao da su optužbe da se Rusija meša u stvari u istočnoj Ukrajini "neosnovane", istakao je Kremlj, preneo je AFP.

"Odgovarajući na zabrinutost koju je američki predsednik izrazio o tzv. ruskom mešanju u pitanja jugoistočne Ukrajine, Putin je rekao da su takve spekulacije zasnovane na neosnovanim informacijama", saopštio je Kremlj.

Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu stiže "mnogo poziva za pomoć" iz istočne Ukrajine i on s "velikom zabrinutošću" prati tamošnje stanje, objavio je ranije danas njegov portparol.

"Nažalost, dobijamo mnogobrojne zahteve, lično upućene Putinu, iz istočnih oblasti Ukrajine, u kojima se traži pomoć - da se interveniše na jedan ili drugi način", rekao je portparol Dmitrij Peskov.

Podsetimo, v.d. predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov potpisao je ukaz o početku specijalne operacije na istoku zemlje, saopštila je njegova pres služba.

Evropska unija traži od Rusije da odmah povuče trupe sa ukrajinske granice i prestane sa destabilizacijom Ukrajine, saopštila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: