Berlin optužuje Moskvu za sukobe

Berlin/Pariz -- Lideri Francuske i Velike Britanije osudili su nasilje u Ukrajini, a Berlin ocenjuje da ima "signala" da Moskva podržava oružane grupe koje deluju u Ukrajini.

Izvor: Beta
Podeli

Lideri Francuske i Velike Britanije osudili su danas nasilje u poslednja dva dana u Ukrajini, a nemačka vlada je ocenila da ima "brojnih signala" da Moskva podržava oružane grupe koje deluju u Ukrajini.

"Ima brojnih signala da na istoku Ukrajine aktivne oružane grupe dobijaju podršku Rusije... Kada se vidi ponašanje, uniforme i oružje koje nose neke od tih grupa, zaista se ne može reći da li se radi o grupama građana koji su se sami organizovali", rekla je zamenica portparola nemačke vlade Kristijana Virc.

Ona je dodala da je nemačka vlada zabrinuta "novim pogoršanjem situacije na istoku Ukrajine".

"Smatramo dakle da Rusija snosi posebnu odgovornost da bi se izbegla nova eskalacija i doprinelo stabilizaciji situacije u Ukrajini ... Povlačenje snaga raspoređenih na ukrajinskoj granici, smanjenje cene gasa i uzdržan govor su takođe deo toga", rekla je portparolka.

Portparolka je takodje dodala da je nemačka kancelarka Angela Merkel jutros imala telefonski razgovor s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.

Kameron i francuski predsednik Fransoa Oland pozvali su danas "sve strane na uzdržanost i na dijalog kako bi se omogućilo smirivanje tenzija i brzo pronašlo mirno rešenje krize", saopšteno je nakon telefonskog razgovora dva lidera.

Oni su takodje "pružili podršku ukrajinskoj vladi u sprovodjenju reformi koje očekuje narod, i organizovanja predsedničkih izbora 25. maja".

U Luksemburgu gde je danas sastanak ministara spoljnih poslova EU, šef britanske diplomatije Vilijam Hejg založio se za pooštravanje evropskih sankcija Rusiji.

Savet bezbednosti UN održao je noćas hitan sastanak o eskalaciji krize u Ukrajini. Predstavnici zapadnih zemalja optužili su Rusiju za tenzije na istoku Ukrajine, a Moskva je pozvala Kijev da "prestane da koristi silu protiv ukrajinskog naroda".

strana 1 od 488 idi na stranu