Jevreji od danas slave Pesah

Tel Aviv -- Jevreji od danas slave jevrejski praznik Pesah, u znak sećanja na oslobo‚đenje drevnog jevrejskog naroda iz egipatskog ropstva.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pesah je zapravo veličanje slobode i slavi se u Izraelu sedam, a u dijaspori osam dana.

Svake godine Jevreji pričaju priču o Pesahu, tokom "Sedera", odnosno vecere u svojim domovima, prve, a u dijaspori i druge večeri praznika.

U prevodu sa hebrejskog seder znači red, a to je zapravo ritual koji se sastoji iz 15 delova. Hrana je važan simboličan elemenat sedera, kao i čitavog tog praznika.

Seder i za sekularne i za religiozne Jevreje u Izraelu, čini prvo veče praznika jednim od najvažnijih večeri u kalendaru. Kombinovanjem hrane i rituala simbolično se ponavlja priča o drevnim Izrailjcima. Gorke trave se jedu, recimo, kako bi se simbolizovala gorčina ropstva. I dok se jede ta hrana, koja ima simbolično značenje i pije vino, čita se Hagada, što u prevodu hebrejskog znači pričanje.

I za posetioce Izraela, Pesah je jedan od praznika koji sigurno neće zaboraviti. I to ne zbog istorije, ne zbog ceremonija,već zato što Jevreji tokom ovog praznika ne jedu hleb . Hleba nema u prodavnicama, restoranima, a pogotovo ne u pekarama, koje su zatvorene tokom Pesaha. Umesto toga jede se beskvasni maces. Maces za doručak, maces za ručak i maces za večeru.

To je simbol bega iz Egipta, kada su se kako piše Biblija, jeo prvi maces jer nije bilo dovoljno vremena da se sačeka da hleb naraste i da se ispeče.

Za one koji su već čuli za Pasah i maces, najveće iznenadjene je kada otkrju da nije samo hleb zabranjen, već sve što sadrži kvasac. Teško je nabrojati šta sve to obuhvata, možda je je dovoljno reći da se radi o mnoštvu prehrambenih artikala. Za vreme Pasaha veliki delovi polica sa hranom u prodavnicama sa prekriveni belim čaršvima, što znači da se odatle hrana ne može uzimati dok traje praznik.

Za religiozne Jevreje to znači da su neophodne i posebne pripreme za Pesah. Oni zapravo nastoje da se oslobode svakog traga takve hrane. To je jedan od praktičnih razultata Pesaha.Nekoliko dana pre praznika u toku je veliko prolećno čišćenje širom Izraela.

U kućama religioznih Jevreja pomera se i svaki deo nameštaju kako bi se osiguralo da se svaki deo kuće očicti i od hrane koja je možda negde zapala.

Za izraelce žljne prazničnog odmora Pesah je omiljeni praznik, prvi i poslednji dana su neradni, a deca ne idu u školu sve vreme praznika, pa je ovo vreme prolećnih putovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 488 idi na stranu