Turčinov predlaže referendum

Kako bi pokušao da smiri ukrajinsku krizu, v.d. predsednika predložio da se s predstojećim predsedničkim izborima održi i referendum o državnom ustrojstvu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.04.2014.

11:29

Default images

"Ubeđen sam da bi se na tom referendumu, o kom bi odluku mogao da donese parlament, ogromna većina Ukrajinaca izjasnila za nedeljivu, nezavisnu, unitarnu Ukrajinu", rekao je Oleksandar Turčinov na sastanku sa predstavnicima vlade i šefovima poslaničkih grupa u skupštini, preneo je Ukrinform.

Prema njegovim rečima, problemi u istočnim regionima Ukrajine pojavili su se zbog "nesposobnosti da se odupre separatizmu" policije koja je formirana u vreme vladanja svrgnutog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Turčinov je rekao da je potrebno hitno "obnoviti policiju patriotama iz istočnih regiona", dodajući da su "mnoge patriote upravo iz tih regiona izrazili spremnost da rade u policiji". "Uskoro ćemo imati obnovljenu policiju, koja se može suprotstaviti pritisku agresije Rusije i separatizma", rekao je on.

Podsećajući da je odlučeno da se sprovede opsežna "antiteroristička operacija" uz uključenje Oružanih snaga, Turčinov je, kako prenosi agencija UNN, izrazio i uverenje da će se uskoro situacija u regionu Donjeckog basena "uz pomoć stanovništva potpuno stabilizovati".

Ta ukrajinska agencija podseća da je u devet sati jutros po lokalnom vremenu, istekao rok koji je Turčinov dao za napuštanje zauzetih zgrada bez posledica od krivičnog gonjenja.

Na istoku Ukrajine - u Donjecku, Harkovu i Lugansku od marta traju mitinzi pristalica federalizacije Ukrajine, čiji učesnici traže da se održe referendumi o statusu njihovih regiona, slično Krimu. Protesti su se prekjuče proširili na nekoliko gradova Donjecke oblasti - Slavjansk, Mariupolj, Jenakijevo, Kramatorsk i nekoliko manjih gradova.

Turčinov je danas, izveštavaju ukrajinske agencije, na čelo Antiterorističkog centra Službe bezbednosti Ukrajine i funkciju prvog zamenika načelnika te službe imenovao Vasilija Krutova.

Krutov je, podseća Ukrinform, više puta izvršavao specijalne zadatke u inostranstvu, izmedju ostalog, zadatak oslobadjanja 22 ukrajinska mornara koje su gusari uzeli kao taoce u Somaliji 2005. godine.

Ešton: Tek ćemo videti da li je referendum rešenje

Foto: Beta/AP, arhiva
Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je danas da tek treba proučiti predlog ukrajinskog predsednika o nacionalnom referendumu kao rešenju za prevazilaženje krize.

“Još uvek nemamo detalje predloga i tek ćemo videti šta on podrazumeva” rekla je Ešton uoči početka današnjeg sastanka šefova diplomatija članica EU u Luksemburgu.

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov predložio je danas da se raspiše referendum o državnom ustrojstvu Ukrajine kako bi se rešio problem sa oblastima koje žele da se pripoje Rusiji.

Ukrajinska kriza dominiraće današnjim sastankom, kao i odnosi sa Rusijom, čiji je predsednik Vladimir Putin prošle nedelje najavio mogućnost obustavljanja isporuke gasa Ukrajini, a samim tim i brojnim evropskim zemljama koje uvoze gas preko ove zemlje.

"Pitanje energije je od ključne važnosti", rekla je Ešton novinarima i dodala da će zbog toga na sastanku ministarskog saveta učestvovati i evropski komesar za energiju Ginter Etinger.

Ešton je ponovila da EU podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i da očekuje da u četvrtak u Ženevi, na sastanku sa šefovima diplomatija Rusije, Sjedinjenih Država i Ukrajine otpočnu ozbiljni razgovori o prevazilaženju krize.

Osim o Ukrajini i Rusiji, minstri EU će danas razgovarati i o Siriji i Bosni i Hercegovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: