EU danas o Rusiji i Ukrajini

Brisel -- Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije okupiće se danas u Luksemburgu kako bi razmotrili situaciju u Ukrajini i odnose sa Rusijom.

Izvor: Tanjug
Podeli

Sastanak će voditi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, a osim Ukrajine, na dnevnom redu su Bosna i Hercegovina, Sirija i Tunis.

Očekuje se da nakon eskalacije ukrajinske krize u regionu Donjecka, gde su tokom vikenda izbili oružani sukobi izmedju policije i naoružanih proruskih demonstranata, ministarski savet proširi listu ruskih funkcionera kojima je zabranjeno putovanje i raspolaganje imovinom u EU.

Sem toga, ministri će razgovarati i o pismu koje je ruski predsednik Vladimir Putin uputio šefovima 18 evropskih država, medju kojima je i Srbija, u vezi sa gasom koji Rusija preko Ukrajine izvozi u Evropu.

Putin je u pismu upozorio da bi zbog nagomilanog ukrajinskog duga isporuke gasa mogle biti obustavljene ne samo toj zemlji, već svima koji se snabdevaju preko Ukrajine.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, očekuje se da EU još jednom pozove bosanske lidere da sprovedu ustavne reforme i tako otvore put nastavku evropskih integracija.

strana 1 od 488 idi na stranu