"Nemačka je dobar primer za Srbiju"

Beograd -- Predsednica UO Fonda "Dr Zoran Đinđić" Ružica Đinđić izjavila je da put Srbije u EU zahteva odlučnost i spremnost za suovčavanje sa mnogim problemima.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ona je nakon sastanka lidera SNS Aleksandra Vučića i bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, izjavila da volja građana da Srbija postane deo EU unosi optimizam, ali da predstavlja i veliku odgovornost za sve državne institucije, političke partije i pojedince koji tu volju građana treba konkretno da realizuju.

Ružica Đinđić je na prijemu u prostorijama Udruženja "Forum Srbija Nemačka", dodala da to nije nimalo lak, ni brzo dostižan cilj koji zahteva odlučnost i spremnost za suovčavanje sa mnogim problemima.

Nemačka sa duhom njenih građana, institucijama i moćnim mehanizmom demokratskog odlučivanja dobar je primer za Srbiju, dodala je Đinđićeva, a današnji početak srpsko-nemačkog foruma za nju, kako je navela, ima i dublje, simbolično značenje.

"Već punih 10 godina Fondacija 'Dr Zoran Đinđić', zahvaljujući podršci nemačke države i privrede, gradi trajnije, na uzajamnom poverenju, zasnovane veze između naše dve zemlje", ukazala je ona i dodala da Fondacija već deceniju nastoji da ostvaruje ideje Zorana Đinđića, koji "nikada nije imao dilemu o karakteru i značaju obnove i jačanja srpsko-nemačkih odnosa u svim oblastima".

Tradicionalna povezanost naših kultura, ekonomije i nauke samo su neka od spona koje nas povezuju, a najvažnija spona je, u šta je, kako je rekla, ubeđena, međusobno poverenje i iskreni partnerski odnosi kojima potvrđujemo naše prijateljstvo.

Vučić i Šreder, u svojstvu počasnog člana i počasnog gosta, prisustvovali su svečanom otvaranju Udruženja "Forum Srbija Nemačka", u prostorijama Legata Rodoljuba Čolakovića. Novoosnovano udruženje biće fokusirano na perspektive ekonomske i političke saradnje dve države.

Šreder je trenutno predsedavajući odbora deoničara firme Nord Stream AG, koja je vlasnik Severnog toka.

Bivši nemački kancelar ocenio je da je realan cilj vlade u Beogradu da Srbija najkasnije do 2020. postane članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu