Šreder:Srbija je faktor stabilnosti

Beograd -- Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder ocenio da je realan cilj vlade u Beogradu da Srbija najkasnije do 2020. postane članica EU.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je u obraćanju povodom svečanog otvaranja udruženja "Forum Srbija Nemačka" istakao da je želja srpske vlade da Srbija postane članica EU do 2020. realno ostvariva, jer polazi od toga da je Srbija, uz sve teškoće koje će je pratiti na tom putu, spremna da ide putem reformi.

"Evropsko ujedinjenje bez zemalja zapadnog Balkana nije potpuno. Početak pregovora EU i Srbije je bio, ne samo za Srbiju, već i za Evropu istorijski trenutak", naglasio je on.

Šreder je rekao da je to i očekivanje građana ispoljeno na prošlim izborima, te ocenio da je dobar znak to što se u novom sazivu srpskog parlamenta nalaze samo stranke koje žele članstvo u EU. "Budućnost Srbije je u EU i to ne odgovara samo željama građana te zemlje danas, već istoriji i mentalitetu te zemlje, i to je bila i vizija bivšeg premijera Zorana Đinđića", podvukao je on.

Pročitajte i:

Šreder je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje svečanosti povodom početka rada Foruma, jer mu je, kako je podvukao, veoma stalo do poboljšanja srpsko-nemačkih odnosa, pošto je to značajno za dalji razvoj Evrope.

Ništa nije tako dobro da ne može biti unapređeno. Zato se nadam da će, inače tesni odnosi dve zemlje, ovim Forumom biti još jednom intenzivirani, rekao je Šreder dodajući da o značaju Foruma govori činjenica da su počasni članovi budući premijer Aleksandar Vučić i kooodinator nemačke vlade za Rusiju i istočne zemlje Gernot Erler.

"Za Nemačku je Srbija ključna zemlja na Balkanu. Aktuelna Vlada Srbije je suštinski popravila odnose sa svim državama u regionu, posebno sa Hrvatskom i BiH, što je i zasluga Aleksandra Vučića, koji je merodavno učestvovao u politici prošle vlade", kazao je Šreder.

On je ocenio da je Sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa bio ne samo važan korak za Srbiju, već i ka stvaranju još veće stabilnosti na Balkanu, istovremeno dodajući da ostaje jošmnogo da se uradi, uz uverenje da će nova vlada to i učiniti. Šreder je naglasio da mora biti jasno da pristupanje Srbije i zemalja Balkana nije samo u interesu tih zemalja, već i EU, kao i i u interesu Nemačke.

"EU i Nemačka žele politički stabilan i ekonomski prosperitetan Balkan, što znači da će Berlin podržati Srbiju na njenom putu ka Evropi i to ne samo rečima, već i delima", poručio je on.

Šreder je izrazio uverenje da je Nemačka bila i da ostaje odgovoran partner za Srbiju na putu ka EU. "Nemačka je to dokazala nezavisno od vlada u Srbiji, te je od 2000. godine više od 1,6 milijardi evra stavila na raspolaganje kao bilateralnu pomoć, što je više nego što je dala bilo koja država, i to mora biti nastavljeno, jer je Srbiji i dalje potrebna podrška", istakao je on.

Prema njegovim rečima, dve stvari su za budućnost veoma važne. Jedna je početak pregovora Srbije sa EU, što će, kako je dodao, uveriti mnoge investitore da je važno investirati u Srbiju. Takođe je važno da je verodostojno izneta želja vlade Vučića da se pokrenu dalekosežne reforme, te je bitno da će građani podržati reformu, kazao je Šreder.

Ovaj Forum, prema njegovim rečima, može pomoći da se podrži put kojim želi da korača vlada, da se učesnici civilnog društva češće sreću i pomažu da sve više evropskih i nemačkih preduzeća shvate da se isplati, zbog odličnog standarda obrazovanja mladih Srba, investirati i da Srbija dobije dobru budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 290 idi na stranu