Šreder na prijemu u Beogradu/FOTO

Beograd -- Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder prisustvovao je prijem u Legatu Čolaković u Beogradu povodom početka rada Udruženja "Forum Srbija-Nemačka".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Prijemu prisustvuju predstavnici privrede Srbije i Nemačke. Počasni članovi Foruma su lider SNS-a Aleksandar Vučić i Ružica Đinđić, udovica ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Gerhard Šreder je počasni član i počasni gost Udruženja "Forum Srbija Nemačka", a na prijemu je poručio da EU bez Balkana nije potpuna kao i da je realno da Srbija bude članica EU najkasnije 2020. godine.

Na prijemu su bili nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm, ministar finansija Lazar Krstić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, predsednik privremenog veća Beograda Siniša Mali, sekretar privremenog organa Beograda Goran Vesić, bivša ministarka Kori Udovički.

Skupu su prisustvovali i Vuk Jeremić, bivši šef diplomatije Srbije i predsednik CIRSD-a, Sonja Liht, predsednica Fonda za političku izuzetnost, kao i Milan Pajević, predsednik ISAC fonda i bivši šef Kancelarije za evrointegracije, Željko Sertić, predsednik PKS, i privrednik Veselin Jevrosimović.

Okupljenima su se obratili Šreder, Vučić i Ružica Đinđić, koja je navela da je Nemačka zbog spremnosti da se suočava sa prošlošću dobar primer za Srbiju. Pre početka prijema bivši nemački kancelar je posebno razgovarao sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem.

Novoosnovano udruženje biće fokusirano na perspektive ekonomske i političke saradnje dve države. Šreder je trenutno predsedavajući odbora deoničara firme Nord Stream AG, koja je vlasnik Severnog toka.

Od 2006. godine aktivan je u Rotšild grupi, u svojstvu savetnika za poslovanje u Istočnoj Evropi, Rusiji, Kini, Turskoj. Nedavno je otvoreno upozorio na opasnosti koje vrebaju u slučaju izolacije ruskog predsednika Vladimira Putina zbog krize u Ukrajini.

Svoj stav prema Rusiji i krimskoj krizi Šreder je povezao i sa bombardovanjem SRJ 1999. godine: "Poslali smo naše avione u Srbiju i zajedno sa NATO bacali bombe na suverenu zemlju, bez rezolucije Saveta bezbednosti UN. Zato sam oprezan kad je reč o upiranju prsta u bilo koga".

Šreder je bio nemački socijalistički kancelar od 1998. do 2005. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 290 idi na stranu