Razgovarali Vučić i Šreder

Beograd -- Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić razgovarao je danas s bivšim kancelarom Savezne Republike Nemačke Gerhardom Šrederom.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vučić i Šreder oko 12.30 započeli su razgovore, kako je najavljeno, o produbljivanju saradnje i unapređenju odnosa između dve zemlje, a sastanak se održao u prostorijama Udruženja "Forum Srbija Nemačka". Nakon završetka sastanka održan je prijem kojem su prisustvovali predstavnici privrede Srbije i Nemačke.

Posle sastanka, Vučić i Šreder su u svojstvu počasnog člana i počasnog gosta, prisustvovati svečanom otvaranju Udruženja "Forum Srbija Nemačka", u prostorijama Legata Rodoljuba Čolakovića.

Pročitajte i:

Tom prilikom, Vučić je ukazao da je pred Srbijom težak put, ali da ima sigurnu budućnost, jer je sve u njenim rukama i poručio da se Srbija ne plaši da bude prijatelj Nemačke.

"Srbija se neće plašiti da bude prijatelj Nemačke - a to znači da ispunjava svoje teške spoljno političke obaveze, ali i unutrašnje, kao i teške reforme i da se izleči od socijalsitickcog samoupravaljanja kako bi napravili modernu zemlju tržišne ekonomije. Tu nećemo praviti kompromise", poručio je Vučić.

"Pred Srbijom je težak put, ali zemlja ima sigurnu budućnost i sve je u našim rukama i sve zavisi od našeg rada, spremnosti i marljivosti", istakao je Vučić, dodajući da veruje da će u tom slučaju, ukoliko se budemo ponašali odgovorno i ozbiljno, imati podršku i Gerharda Šredera i kancelarke Angele Merkel kao i nemačkog naroda.

Kako je ranije najavljeno iz Foruma, novoosnovano udruženje biće fokusirano na perspektive ekonomske i političke saradnje između dve države.

Šreder je trenutno predsedavajući odbora deoničara firme Nord Stream AG, koja je vlasnik Severnog toka. Od 2006. godine aktivan je u Rotšild grupi, u svojstvu savetnika za poslovanje u Istočnoj Evropi, Rusiji, Kini, Turskoj.

Nedavno je otvoreno upozorio na opasnosti koje vrebaju u slučaju izolacije ruskog predsednika Vladimira Putina zbog krize u Ukrajini.

Svoj stav prema Rusiji i krimskoj krizi Šreder je povezao i sa bombardovanjem SRJ 1999. godine: "Poslali smo naše avione u Srbiju i zajedno sa NATO bacali bombe na suverenu zemlju, bez rezolucije Saveta bezbednosti UN. Zato sam oprezan kad je reč o upiranju prsta u bilo koga".

Šreder je bio nemački kancelar od 1998. do 2005. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 290 idi na stranu