Odžaci: Opasna bakterija u vodi

Novi Sad -- Pokrajinska inspekcija Vojvodine zabranila je korišćenje vode u opštini Odžaci jer je u vodovodu nađena veoma opasna bakterija "Pseudomonas aeruginosa".

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Načelnik Sanitarne inspekcije Pokrajinskog sekretarijata za zdravlje i socijalnu politiku Milorad Lazić rekao je da je ta bakterija izrazito otporna, a problem je što je ni hlor ne uništava.

Objasnio je da je neophodan poseban hemijski tretman vode.

Nova analiza vode će biti danas oko podneva, prenela je Radio-televizija Vojvodine.

Lazić je upozorio žitelje Odžaka da vodu iz vodovoda ne koriste ni za piće, ni za kuvanje, ali ni za kupanje. Građani su odmah obavešteni da voda tehnički nije ispravna za piće. Pošto je reč o izrazito opasnoj bakteriji, apelovano je na građane da vodu ne smeju koristiti ni za kuvanje, ni za kupanje. U opštini uveravaju da nema govora o scenariju sličnom kao u Užicu. Iako nadležni uveravaju da Odžacima ne preti užički scenario, te da situacija nije ni približno alarmantna kao u Užicu, građani su veoma zabrinuti zbog vode koja je zagađena i upozoravaju da je takva situacija sa vodom u tom gradu već 20 godina.

Počinje čišćenje sistema za snabdevanje vodom

Građani Odžaka snabdevaju se pitkom vodom uz pomoć cisterni, a večeras će početi čišćenje sistema za snabdevanje vodom, pošto je prethodnog dana zabranjeno korišćenje jer je u vodovodu pronađena veoma opasna bakterija.

"Dezinfekcija sistema počeće uveče i biće obavljana tokom noći, da bismo sutra poslali uzorke na analizu", izjavio je Tanjugu šef vodovoda pri odžačkom Javno-komunalnom preduzeću “Usluga” Nenad Stamenković.

On je napomenuo da je potrebno tri do četiri dana da se utvrdi da li je voda u vodovodu ponovo ispravna i dodao da je za to privremeno snabdevanje obezbeđeno dovoljno cisterni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1403 idi na stranu