Ruanda: Oprostili svojim dželatima

Njujork -- Povodom obeležavanja 20-godišnjice genocida u Ruandi, "Njujork tajms" je objavio seriju fotografija koje bi pre dve decenije jednostavno bile nezamislive.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na slikama poznatog južnoafričkog fotografa Pitera Huga, oni koji su preživeli pogrom poziraju sa dželatima u znak pomirenja.

Na jednoj od njih, žena je spustila ruku na rame muškarca koji je ubio njenog oca i braću. Na drugoj, žena stoji pored muškarca koji je opljačkao njenu kuću i čiji je otac masakrirao njenog muža i decu.

Na svakoj fotografiji, žrtva, iz plemena Tutsi, oprostila je svom dželatu, iz plemena Hutu, za stravična zlodela koje je počinio.

Fotografije su snimljene prošlog meseca u okviru napora da se postigne nacionalno pomirenje.

"Postoji nekoliko nivoa pomirenja", rekao je Hugo za "Njujork tajms".

"Dešavalo se da žrtva i dželat dobrovoljno sednu zajedno da porazgovaraju. Drugi su, pak, pristajali da se slikaju, ali nisu želeli da učine ništa više od toga", naveo je on, dodajući da "ti ljudi nemaju kud i da moraju da se pomire".

Fotografije, od kojih je "Njujork tajms" objavio samo jedan broj, biće izložene tokom aprila u Hagu, a potom bi trebalo da budu prikazane u Ruandi.

U periodu od 100 dana u Ruandi je ubijeno najmanje 800.000 ljudi, mahom iz manjinskog plemena Tutsi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 488 idi na stranu