Nikolić studentima: Učite na vreme

Beograd -- Predsednik Tomislav Nikolić pozvao studente da se "ne igraju" sa studijama nego da ih završavaju u roku, jer sve što žele da nauče treba da nauče dok su mladi.

Izvor: Beta
Podeli

"Ne igrajte se sa time. Sve što želite da naučite naučite jako mladi. Ja sam učio sad, znam koliko je to teško", rekao je Nikolić u Univerzitetskoj biblioteci na Dan studenata, odgovarajući na pitanja studenata o odnosu države prema obrazovanju.

Predsednik Srbije je rekao da je pravo vreme za učenje mladost. "Dajte sve od sebe, a onda s pravom tražite od države", rekao je Nikolić i dodao da država ulaže u obrazovanje, ali ne ulaže dovoljno ni u jednu granu, jer nema novca.

On je naveo da se ne protivi tome da studenti idu u inostranstvo radi sticanja znanja, ali da je za to da se oni vrate u Srbiju.

"Svaki odlazak u inostranstvo radi sticanja znanja je dragocen, ali je dragoceniji povratak. Kad bi me neko stavio pred izbor da odem, a ne da se vratim ili da ne odem i da ne uspem, ipak ne bih otišao", rekao je Nikolić.

On je rekao da je očigledno da se u Srbiji brzopleto ušlo u sisteme obrazovanja koji nisu bili ni prirodni ni dovoljno istraženi i niko se ne bavi analizom šta je time urađeno i koji je kvalitet studiranja. "Nemam sumnju da treba da postoje privatni fakulteti i univerziteti, ali imam sumnju da se tu nešto sa kvalitetom dešava", rekao je Nikolić.

On je naveo da je Srbije toliko siromašna da je negde zastala u najvažnijim oblastima. "Sve je manje dece. Ko gleda dugoročno na Srbiju sada mora da se zabrine. Kad vidim pusta sela, znam da će da opuste i gradovi. Ove godine će oko 300 učitelja biti tehnološki višak. To je kraj države", rekao je Nikolić.

Na pitanje studenata o njihovoj perspektivi nakon studija Nikolić je rekao da to zavisi od toga šta neko studira, ali da misli da su perspektive bolje nego ikad.

"Imaćemo uskoro mnoge investicije koje će zahtevati stručnost. Dosadašnje investicije su tražile skoro neobrazovanu radnu snagu. Ja time nisam zadovoljan. Ako otvorimo fabrike visoke tehnologije, biće nam potrebna sva deca koja su završila specifične fakultete. Tehničke nauke će preovladavati u skorijoj budućnosti", rekao je Nikolić.

On je naveo da mladi treba da biraju fakultete sa kojima će posle studiranja moći da se zaposle, a ne da posle studija rade u kiosku i da njihovo studiranje bude promašena investicija.

Prema njegovim rečima, država ne treba da podrži one oblasti za koje se zna da u nijma neće biti posla i zato je dobro što studenti i država zajedno predlažu zakone koji se odnose na obrazovanje.

Nikolić je na Dan studenata 4. april otvorio digitalnu čitaonicu u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu