KiM: Usvojen zakon, Srbi bojkotuju

Skupština Kosova u prvom čitanju usvojila nacrt zakona o opštim izborima protiv kojeg su se izjasnili poslanici srpske i drugih manjina.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.04.2014.

11:41

Default images

Zbog tog nacrta srpski poslanici počeli su bojkot kosovskog parlamenta, tvrdeći da je zakon diskriminatorski i da će smanjiti broj poslanika, ali i glasača iz srpske zajednice.

U skupštini Kosova je tokom glasanja bilo 64 od 120 poslanika, a za zakon je glasalo 44 poslanika. Uzdržano ih je bilo 18, dok su dva bila protiv.

Posle usvajanja zakona u prvom čitanju svi poslanici mogu da ulažu amandmane na usvojeni nacrt. Posle dve nedelje i drugi put se glasa o zakonu kada je njegovo usvajanje konačno.

Zamenik predsednika Skupštine Kosova Petar Miletić, reagujući na usvajanje nacrta, rekao je za agenciju Beta da srpski poslanici pre svega očekuju odgovor od predsednice Kosova i predstavnika američke ambasade na primedbe koje su im uputili srpski poslanici povodom zakona.

Miletić je kazao da će se 13 srpskih poslanika sada dogovoriti da li će i kada početi da učestvuju u radu kosovskog parlamenta.

Lider Socijaldemokratske partije Saša Đokić rekao je da će srpski poslanici konsultovati svoje pravnike kako bi videli da li je moguće da se sporni zakon nakon današnjeg usvajanja u prvom čitanju obori na Ustavnom sudu Kosova.

Goran Marinković, šef poslaničke grupe Budućnost, rekao je da ovakav zakon o izborima kakav je danas usvojen nije dobar za srpsku i druge manjinske zajednice. "Mi ćemo se dogovoriti o daljim postupcima, a o tome kada ćemo početi da učestvujemo u radu skupštine tek ćemo razgovarati", rekao je Marinković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: