EU šalje 1.000 vojnika u CAR

Brisel -- Države članice Evropske unije zvanično su postigle dogovor da se uputi 1.000 vojnika u Centralnoafričku Republiku u nastojanju da ojača međunarodnu misiju.

Izvor: Tanjug
Podeli

Države članice Evropske unije zvanično su postigle dogovor da se uputi 1.000 vojnika u Centralnoafričku Republiku u nastojanju da ojača međunarodnu misiju koju čine francuske i snage Afričke unije, pošto se zemlja suočava s nasiljem u kome je 60 ljudi ubijeno u poslednjih 10 dana.

Vojna misija EU pod nazivom EUFOR-RCA radiće na obnovi bezbednost u Bangui u šestomesečnom periodu.

"Pokretanje ove operacije pokazuje rešenost EU da preuzme punu ulogu u međunarodnim naporima da se obnovi stabilnost i bezbednost u Bangui i u celoj Centralnoafričkoj Republici", navela je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton u saopštenju, prenela je agencija Rojters.

Kada je EU prvobitno odobrila misiju početkom januara, očekivalo se da će vojnici početi da stižu do kraja februara, međutim na sastanku u Briselu prošle nedelje, vlade EU i neke zemlje van Unije ponudile su novu podršku misiji u oblasti strateškog vazdušnog transporta, kao i pomoć u raspoređivanju vojnika.

Lider pobunjenika, postavljen kao novi predsednik države, Mišel Đotodia, pokazalo se da nije u stanju da kontroliše svoje borce, od kojih su neki pokrenuli ubijanje, silovanje i pljačke što je dovelo da reakcije pripadnika hrišćanske većine organizovali osvetničke grupe poznate kao "anti-Balaka".

Nova stanje snaga dovelo je do talasa verskih i etničkih ubistava širom, hronično, nestabilne bivše francuske kolonije.

Đotodia je podneo ostavku pod međunarodnim pritiskom, a Ketrin Samba Pansa je imenovana za vd predsednika, ali se i ona bori da povrati stabilnost u zemlji.

Međunarodne snaga u CAR-u koju čini 2.000 francuskih i 6.000 vojnika iz afričkih zemalja se bore da spreče ono što su Ujedinjene nacije opisale kao "etničko čišćenje muslimanske manjine".

strana 1 od 488 idi na stranu