Pretnje smrću članovima GSA

Beograd -- Gej strejt alijansa saopštila da su joj upućene pretnje mejlovima, u kojima se pozivaju članovi SRS, Obraza i Naših da "uzmu noževe i počnu klat' članove GSA".

Izvor: Beta
Podeli

Mejlovi su potpisani sa "Mladen Obradović" (vođa zabranjenog Obraza) i "Ratko Mladić" i GSA traži od policije i drugih nadležnih organa da hitno pronađu počinioce tog krivičnog dela i privedu ih pravdi.

"Najnovije pretnje smrću Alijansi su najbrutalnije do sada i u njima se eksplicitno poziva na ubijanje i klanje članova i rukovodstva GSA. Juče popodne i tokom noći, a preko kontakt forme na svom sajtu koja automatski šalje sve poruke na organizacijski mejl, GSA je primila dve preteće poruke veoma slične sadržine kojima se preti smrću", navodi se u saopštenju GSA.

U porukama se, pored poziva na ubistvo članova GSA, poziva i na "čišćenje" Srbije od te organizacije.

"Dalje se u porukama poziva da se Srbija očisti od te 'pederske organizacije" i da se članovi GSA 'ubijaju nemilice'. Takođe se u porukama vređa i predsednik Alijanse i poziva se na njegovo ubistvo. Obe poruke se završavaju rečima 'I sretno vam klanje'", navodi se u saopštenju.

Alijansa je navela da je i ranije preko mejla i društvenih mreža dobijala poruke u kojima se vređa LGBT populacija, ali nikada ranije na taj način nije dobila tako brutalne i eksplicitne pretnje smrću.

"GSA najnovije pretnje smrću shvata izuzetno ozbiljno. Pre dvadesetak dana Alijansi je prećeno smrću preko njenog SOS telefona. Nesumnjivo je da je GSA postala nečija meta. Pozivamo nadležne da to shvate krajnje ozbiljno i zašite aktiviste GSA i druge branitelje ljudskih prava", navela je Alijansa.

Alijansa smatra je u atmosferi linča koja se ponovo stvara u Srbiji pretnjama organizaciji Žene u crnom i novim spiskovima "izdajnika" koje pravi ultradesničarska organizacija Naši potrebno uložiti maksimalan napor državnih institucija, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija kako bi društvo postalo tolerantnije i kako bi se nasilje u društvu napokon sankcionisalo.

GSA je podsetila da je bila jedna od nevladinih organizacija koja se našla na prvom "crnom spisku" Naših.

Alijansa je istakla da će nastaviti sa svojim radom na poboljšanju položaja LGBT osoba u Srbiji na profesionalan i korektan način kao što je to činila i do sada.

"Ali, takođe, pozivamo državu i njene institucije da jasno kažu da li imaju nameru da se na efikasan način posvete sistemskom sankcionisanju pretnji i nasilja i zaštiti branitelja i braniteljki ljudskih prava u Srbiji ili ćemo morati da se štitimo sami", navela je Alijansa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu