Venecuela: Vojska uklonila barikade

Bezbednosne snage Venecuele raščistile barikade iz 3 glavne avenije San Kristobala, grada na zapadu zemlje u kojem su otpočeli antivladini protesti 4. februara.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.03.2014.

23:55

Default images

Policija i nacionalna garda su deblokirale avenije Karabobo, Ferero Tamajo i Espanja "ne izazivajući žrtve", objavio je na Tviteru Vladimir Padrino, šef komande za strateške operacije venecuelanske vojske, prenosi AFP.

Prema saopštenju šefa venecuelanske nacionalne policije Manuela Peresa, u ovoj akciji je učestvovalo oko 250 pripadnika snaga rade, a privedeno je 11 ljudi, dok ih prema nekim drugim informacijama ima 20.

Barikade su uklonjene dve nedelje pošto su vlasti uhapsile Danijela Sebaljosa, opozicionog gradonačelnika San Kristobala zbog toga što nije preduzeo ništa protiv stvaranja barikada. Prošlog utorka, venecuelanski Vrhovni sud je Sebaljosa osudio na godinu dana zatvora.

Proteste u San Kristobalu su započeli studenti zbog rastućeg kriminala u zemlji, nakon pokušaja silovanja jedne devojke.

Njima su se potom pridružili i obični građani, podižući barikade od drvenih debala, metalnih ograda i otpadnog materijala širom grada. To je podstaklo demonstracije i u drugim delovima Venecuele, motivisane i nestašicom nekih prehrambenih proizvoda i rastom inflacije. Ti protesti su često postajali nasilni - procenjuje se da je u njima život izgubilo 39 ljudi.

Genesis Garsija, studentska liderka iz San Kristobala upozorava da će uprkos "militarizaciji" ovog grada i čitave provincije Takira, protesti biti nastavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: