Venecuela: Vojska uklonila barikade

Karakas -- Bezbednosne snage Venecuele raščistile barikade iz 3 glavne avenije San Kristobala, grada na zapadu zemlje u kojem su otpočeli antivladini protesti 4. februara.

Izvor: Tanjug
Podeli

Policija i nacionalna garda su deblokirale avenije Karabobo, Ferero Tamajo i Espanja "ne izazivajući žrtve", objavio je na Tviteru Vladimir Padrino, šef komande za strateške operacije venecuelanske vojske, prenosi AFP.

Prema saopštenju šefa venecuelanske nacionalne policije Manuela Peresa, u ovoj akciji je učestvovalo oko 250 pripadnika snaga rade, a privedeno je 11 ljudi, dok ih prema nekim drugim informacijama ima 20.

Barikade su uklonjene dve nedelje pošto su vlasti uhapsile Danijela Sebaljosa, opozicionog gradonačelnika San Kristobala zbog toga što nije preduzeo ništa protiv stvaranja barikada. Prošlog utorka, venecuelanski Vrhovni sud je Sebaljosa osudio na godinu dana zatvora.

Proteste u San Kristobalu su započeli studenti zbog rastućeg kriminala u zemlji, nakon pokušaja silovanja jedne devojke.

Njima su se potom pridružili i obični građani, podižući barikade od drvenih debala, metalnih ograda i otpadnog materijala širom grada. To je podstaklo demonstracije i u drugim delovima Venecuele, motivisane i nestašicom nekih prehrambenih proizvoda i rastom inflacije. Ti protesti su često postajali nasilni - procenjuje se da je u njima život izgubilo 39 ljudi.

Genesis Garsija, studentska liderka iz San Kristobala upozorava da će uprkos "militarizaciji" ovog grada i čitave provincije Takira, protesti biti nastavljeni.

strana 1 od 463 idi na stranu