Italijanska vlada reformiše Senat

Italijanska vlada je, u nastojanju da ukine dvodomni parlament, usvojila danas nacrt zakona o reformi Senata kojim će biti obustavljen direktni izbor senatora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2014.

23:42

Default images

Ovim će biti dramatično smanjena moć gornjeg doma.

"Došlo je vreme da se političari žrtvuju", rekao je premijer Mateo Renci na konferenciji za novinare, objašnjavajući svoj plan pojednostavljivanja složenog sistema koji je doprineo destabilizaciji italijanske političke situacije i blokirao reforme.

Kada je izabran za predsednika vlade u februaru, Renci je kao ključnu tačku svog programa naveo izmenu statusa Senata i istakao da bi bez toga Italija bila u opasnosti da svaka buduća vlada ne može da sprovodi politike važne za oporavak treće najveće privrede evrozone, podsetio je AFP.

Prema sadašnjem sistemu, zakoni moraju da prođu kroz oba doma skupštine koja imaju pođednaka ovlašćenja, ali komplikovani izborni proces podrazumeva da partije moraju da se bore za većinu u oba doma - što dovodi do zastoja u usvajanju zakona koji se često vraćaju iz Senata u donji, Predstavnički dom i obrnuto.

Novi zakon će transformisati Senat koji više neće moći da glasa o poverenju i poslanici neće biti birani, što će smanjiti troškove.

Rencov bliski saradnik Gracijano Delrio izjavio je u jednom intervjuu da je sadašnji sistem "barokni" a da će novi biti osmišljen po ugledu na nemački Bundesrat "koji radi jedino na zakonima koji se tiču ustava, lokalne administracije, Evrope".

Italijanski premijer je rekao da je debata o Senatu trajala decenijama, ali da je sada došlo vreme za promene.

Ne očekuje se, međutim, da će zakon biti usvojen pre leta: ne samo zbog toga što senatori morati da glasaju protiv sopstvenih funkcija, već i zato što će zahtevati izmene ustava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: