Palestinci Keriju: Imate 24 sata

Ramala -- Palestinci su danas američkom državnom sekretaru Džonu Keriju dali 24 sata da reši nesporazum s Izraelom oko puštanja palestinskih zatvorenika.

Izvor: Tanjug
Podeli

U suprotnom će nastaviti da traže međunarodno priznanje.

"Ako noćas ne dobijemo odgovor od Džona Kerija o zatvorenicima, već sutra ćemo početi da tražimo članstvo u svim agencijama UN", rekao je palestinski poslanik Mustafa Barguti AFP-u posle sastanka rukovodstva u Ramali na Zapadnoj obali, nakon što je Keri doputovao u Izrael.

Mirovni pregovori, koji ionako nisu dali rezultata, zapali su u još veću krizu zbog odbijanja Izraela da pusti poslednjih 26 palestinskih zatvorenika, kako je dogovoreno kada su pregovori obnavljani krajem jula prošle gopdine.

Palestinci neće ni da diskutuju o produženju pregovora, ako ne bude oslobođena i ta poslednja grupa, od ukupno 104 zatvorenika.

Oslobađanje izraelskog špijuna za spas pregovora?

Izrael i SAD razmatraju mogućnost dogovora, na osnovu koga bi se oslobodio Amerikanac Džonatan Polard, osuđen na doživotnu robiju zbog špijuniranja za jevrejsku državu i time spasli pregovori sa Palestincima koji su zapali u krizu.

Dva različita izvora, povezana se pregovorima, navela su da se o tome diskutovalo u okviru napora da se obezbedi produženje bliskoistočnih mirovnih pregovora, ali odluka nije doneta.

Polard je uhapšen 1985. u Vašingtonu, podsećaju svetske agencije. Izraelski lideri su uvek tražili njegovo oslobađanje u razgovorima sa kolegama iz SAD.

Jedan izvor je naveo da postoji predlog na osnovu koga bi Polard bio oslobođen pre jevrejskog praznika Pashe koji se slavi sredinom aprila. U zamenu za to, Izrael bi pristao da oslobodi četvrtu, konačnu grupu od 26 palestinskih zatvorenika.

Prvobitno se očekivalo da se oni puste na slobodu u prošlu subotu, ali je Izrael blokirao taj potez, tražeći da Palestinci najpre pristanu na produženje pregovora posle isteka roka za postizanje sporazuma 29. aprila. Oni međutim, nisu hteli ni da razmtraju produženje dok se zatvorenici ne oslbode. Izrael bi takođe pristao da oslobodi još jednu grupu od 420 palestinskih zatvorenika ali ne onih koji su osuđeni za umešanost u napade na Izraelce.

Ranije danas jedan palestinski zvaničnik je rekao da je rukovodstvo u Ramali odbilo izraelski predlog da se oslobode ti zatvorenici, jer se radi o običnim kriminalcima, u zamenu za produženje pregovora. Tako je mirovni proces dospeo na ivicu propasti.

Izrael se još na osnovu dogovora o povratku za pregovarački sto, krajem jula prošle godine, obavezao da će u fazama pustiti ukupno 104 palestinska zatvorenika, koji već duže služe zatvorsku kaznu, uključujući i one koji su osuđeni za ubistva Izraelaca.

Do sada je u tri faze pusteno 78 zatvorenika, a u četvrtj grupi Palestinci su očekivali i puštanje 14 izraelskih Arapa, čemu su se tvrdolinijaši u izraelskoj vladajućoj koaliciji posebno usprotivili.Ljutiti palestinski zvanicnici su upozorili da će ukoliko Izrael ne izmeni svoj stav to značiti kraj pregovora.

"Postoji mogućnost da Polardovo oslobađanje bude deo dogovora o produženju mirovnih pregovora ali nista nije još konačno," rekao je jedan neimenovani izraelski zvaničnik novinaru izraelskog lista "Haarec".Jedan zvančnik SAD rekao je istom listu da će izraelski premijer Benjamin Netanijahu učiniti velike koncesije ako se osigura pustanje 59- godišnjeg mornaričkog analitičara koji služi doživotnu za špijunažu.

Oslobađanje Polarda bi ublažilo protovljene u Izraelu puštanje palestinskih zatvorenika osuđenih za napade na Izraelce.

strana 1 od 463 idi na stranu