FR za ograničenje prava veta u SB

Pariz -- Francuska će organizovati sastanak zbog diskusije o ograničenju prava veta u Savetu bezbednosti UN u slučajevima koji uključuju masovne zločine, izjavio Aro.

Izvor: Tanjug
Podeli

Stalni predstavnik Francuske u UN Žerar Aro je, kako prenosi AFP, rekao da će sastanak na ministarskom nivou biti održan na marginama Generalne skupštine UN u septembru, sa svim ministrima koji žele da učestvuju.

Cilj Francuske je da pokrene "javnu debatu radi pritiska na druge stalne članice" SB UN da prihvate kodeks ponašanja prilikom upotrebe prava veta.

Pet stalnih članica - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, imaju moć da pravom veta blokiraju odluke SB UN, podseća francuska novinska agencija, dodajući da se francuski predlog podudara sa "frustracijom Zapada zbog ponovljenog veta Rusije na delovanje SB UN u Siriji, bliskom savezniku Rusije".

Ipak, Savet je uspeo da postigne dogovor u septembru o uništavanju arsenala sirijskog hemijskog oružja i dostupnosti humanitarne pomoći u toj zemlji pogođenoj ratom.

AFP navodi da kodeks ponašanja koji Pariz predlaže ne bi bio obavezujući u slučajevima gde su u pitanju "vitalni nacionalni interesi" jedne zemlje.

"Imamo tekst o kom ćemo diskutovati sa stalnim članicama (SB UN), jer je na njima da donesu odluku", rekao je Aro.

strana 1 od 463 idi na stranu